Follow Life

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Sürme

ESKİŞEHİR

“ Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda antiepileptik ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır” 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Sürme:

“ Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda antiepileptik ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır” 
 

“Dirençli epilepsi hastalarına uygulanan epilepsi pili, nöbet sıklığını ve sayısını azaltabiliyor”

“Epilepsi tedavisinde VNS”

“Epilepsi pili dirençli epilepsi hastalarında nöbet sıklığını yüzde 50 azaltabiliyor”
 

Dirençli epilepsi hastalarının tedavisi için geliştirilen VNS sisteminin ileri bir tedavi yöntemi oldğuğunu belirten Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Sürme “Araştırmalar, dirençli epilepsi hastalarının yüzde 50’sinden fazlasında nöbet sıklığında yüzde 50’ye varan azalma görüldüğü, hastaların yüzde 10 ila 20’sinde ise nöbetlerin tamamen ortadan kalktığını göstermektedir” dedi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Mehmet Beşir Sürme “Vagal Sinir Stimülasyonu” daha bilinen adıyla epilepsi pili hakkında önemli bilgiler verdi. 

Beyindeki elektriksel aktiviteleri düzenlemek üzere geliştirilen ileri bir tedavi yöntemi olan Vagal Sinir Stimülasyonu’nun (VNS) işlevinden bahseden Dr. Sürme, beyinle vücudun çeşitli organları arasında iletişim sağlayan en önemli sinirlerden biri olan vagus siniri uzerinden elektriksel uyarılar gönderilerek gerçekleştirildiğini anlattı. 

Özellikle dirençli epilepsi hastalarında VNS’nin beynin anormal elektriksel deşarjlarını baskılayarak nöbetleri kontrol altına almayı amaçladığı belirten Dr. Sürme “İlk olarak ilaçlara dirençli epilepsi hastaları için geliştirilen bu tıbbi teknoloji, günümüzde tedaviye dirençli depresyon, migren ve kronik ağrı gibi durumlarda da umut verici sonuçlar sunmaktadır” dedi. 

 

“VNS, nöbet sıklığını ve şiddetini azaltabilir”

VNS’nin uygulama alanlarından bahseden Dr. Sümer “Epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’unda antiepileptik ilaç tedavisi yeterli olmamaktadır. En az iki yıl süreyle en az iki farklı antiepileptik ilacın etkisiz kaldığı veya ciddi yan etkilere neden olduğu hastalarda VNS, nöbet sıklığını ve şiddetini azaltma potansiyeline sahiptir. VNS, hem pediatrik hem de erişkin hasta gruplarında güvenle uygulanabilir” diye konuştu. Psikoterapi ve medikal tedaviye yanıt vermeyen depresyon vakalarında alternatif bir tedavi seçeneği olarak öne çıkan VNS’nin migren ve bazı kronik ağrı bozukluklarında da etkili olabileceğini gösteren klinik çalışmalar bulunduğunu sözlerine ekledi.

“Pil, köprücük kemiğinin altına yerleştirilir”

Tedavinin cerrahi bir müdahaleyle gerçekleştirildiğini ifade eden Dr. Sürme, ameliyatın, boynun sol tarafından yapıldığını, sol vagus sinirine elektrot yerleştirilerek sol köprücük kemiği altına cilt altında bir “pulse jeneratörü” (pil cihazı) yerleştirildiğini anlattı. Ameliyat sonrasında cihazın hastaya uygun şekilde programlanarak gün boyunca belli aralıklarla elektriksel uyarılar gönderilmesinin sağlandığını; ancak bu uyarıların hastalar tarafından genellikle hissedilmediğini dile getirdi. Dr. Sürme hastaların belirli aralıklarla kontrole çağrılıp cihaz ayarlarının etkinliğinin değerlendirildiğini, gerekirse düzenlemeler yapıldığını söyledi. 
“Her iki uygulamadan birinde nöbet sıklığı yüzde 50'ye düşebiliyor”

Bilimsel araştırmaların VNS’in özellikle dirençli epilepsi hastalarında oldukça etkili olduğunu ortaya koyduğunu aktaran Dr. Sürme “Hastaların yüzde 50’sinden fazlasında nöbet sıklığında yüzde 50’ye varan azalma görülmüştür. Hastaların yüzde 10 ila yüzde 20’sinde nöbetlerin tamamen ortadan kalktığı rapor edilmiştir. Pediatrik hasta grubunda bu oranlar daha da yüksek seyretmektedir. 

Tedaviye dirençli depresyon hastalarında ise hastaların yaklaşık yüzde 40’ında klinik iyileşme gözlenmiştir. Benzer şekilde, kronik migren ve baş ağrılarında da olumlu sonuçlar elde edilmektedir” diye konuştu. 

Genel olarak VNS tedavisinin güvenli bir yöntem olduğuna; yan etkilerin nadir, hafif ve geçici olduğuna dikkat çeken Dr. Sürme “En sık görülen yan etkiler ses kısıklığı, boğazda karıncalanma veya hafif öksürük hissi ile fiziksel efor sırasında hafif nefes darlığıdır.

Bu yan etkiler genellikle cihaz ayarlarının düzenlenmesiyle azaltılabilir” dedi. 

Vagal sinir stimülasyonunun, günümüzde özellikle dirençli epilepsi hastaları için çok önemli kazanımlar sağlayan bir tedavi seçeneği sunduğuna işaret eden Dr. Sürme bu tedavinin basit bir cerrahi yöntemle yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirdiğini, diğer yöntemlerden fayda göremeyen hastalar için bir seçenek olabileceğini dile getirdi.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.