Follow Life

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz

ESKİŞEHİR


“Tenisçi dirseği zamanında tedavi edilmezse, kronik hale gelebilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir.  

“Tenisçi dirseği tenis oynamayanları da ilgilendiriyor”

“Tenisçi dirseği masa başında çalışanları da etkiliyor”

 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, tenis oynayanlar dışında el sanatlarıyla uğraşan veya masa başı çalışanlarda da “tenisçi dirseği” görülebileceğine dikkat çekerek “Özellikle spor veya bilek ve dirseği zorlayacak bir işten önce ısınma hareketleri yapın. Masa başında çalışırken dirseğinizi doğal bir pozisyonda tutun” dedi.

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Recep Kurnaz, halk arasında “tenisçi dirseği”, tıp dilinde ise “lateral epikondilit” olarak adlandırılan hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. Adının tenisçi dirseği olmasına rağmen yalnızca sporcuların değil, pek çok kişinin ortak derdi haline gelen bu hastalığı “dirsek bölgesinde hissedilen yoğun ağrı, bazı günlük hareketlerin dahi zor hale gelmesi ve elin gücünde azalma” şeklinde tanımladı. 

Dirsek bölgesindeki kas ve tendonlarda aşırı zorlanma sonucu iltihaplanma meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Kurnaz “Bu durum, başta tenisçiler olmak üzere, bileğini sık kullanan veya dirsek bölgesine sürekli yük binen herkesi etkileyebilir. Aslında, bu isim yanıltıcı olabilir, çünkü tenis oynamayan pek çok insan da tenisçi dirseğinden muzdarip olabilir. Özellikle masa başı çalışanlar, bilgisayar kullanıcıları, marangozlar, tesisatçılar ve el işiyle uğraşan kişiler bu rahatsızlığı yaşamaya adaydır” dedi.

 

“İlerlediğinde en basit el hareketleri bile zorlaşıyor”

Tenisçi dirseğinin en yaygın belirtisinin, dirseğin dış tarafında başlayan ve ön kola doğru yayılan bir ağrı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Kurnaz bu ağrının genellikle kavrama veya ağırlık kaldırma gibi el hareketleri sırasında şiddetlendiğini hatta kimi zaman gece de devam ederek uyku kalitesini etkilediğini ifade etti. Rahatsızlık ilerledikçe günlük aktivitelerin kısıtlanmaya başlayıp en basit el hareketlerinin bile zorlaşabildiğini dile getirdi.

“Yanlış duruş bile neden olabilir”

Tenisçi dirseğine neden olan temel faktörün aynı hareketin sürekli tekrarlanması ve dirsek bölgesindeki kas ve tendonların aşırı yüklenmesi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Kurnaz “Bilgisayar başında uzun süreli çalışma, sürekli yazı yazma, ağır kaldırma, spor faaliyetleri veya el becerisi gerektiren işler bu riski artırabilir. Yanlış duruş ve yetersiz ısınma da bu duruma katkı sağlar” dedi. 

“Tedavide ilk adım dirseği dinlendirmek”

Tenisçi dirseğinin tedavisinde ilk adımın dirseği dinlendirmek ve zorlayan hareketlerden kaçınmak olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kurnaz hekimlerin duruma göre iltihap önleyici ilaçlar veya fizik tedavi önerebileceğini; özel egzersizlerin dirsek çevresindeki kasları güçlendirmek ve esnekliği artırmak için oldukça etkili olduğunu; dirsek bandajı veya dirseklik kullanımının da iyileşme sürecine katkı sağlayabileceğini anlattı. 

Tenisçi dirseğinden korunmanın en iyi yolunun önlem almak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz bu önerilere dair şunları söyledi: “Özellikle spor yaparken veya bilek ve dirseği zorlayacak bir iş yaparken, öncesinde ısınma hareketleri yapın. Bilgisayar kullanırken ya da masa başında çalışırken dirseğinizi doğal bir pozisyonda tutmaya özen gösterin. Dirsek ve ön kol kaslarını güçlendiren egzersizler yaparak bu bölgeyi kuvvetlendirin. Aynı hareketi uzun süre yapıyorsanız, arada kısa molalar vererek kaslarınızı dinlendirin ve esnetin”.

“Dirsek ağrınız varsa hekime başvurun”

Bu sorunun özellikle raket sporları yapanlar için önemli bir risk faktörü taşıdığına işaret eden Doç. Dr. Kurnaz tenis, badminton, squash gibi sporların dirseğe yoğun yük bindirmesi nedeniyle bu tür sporlarda doğru teknik ve ekipman kullanımının büyük önem taşıdığı konusunda uyarıda bulundu. Sporcuların antrenman öncesi ve sonrası esneme hareketlerine özellikle özen göstermeleri gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Tenisçi dirseğinin, sadece sporcuları değil, günlük yaşantısında bilek ve dirseğine yük binen herkesi etkileyebildiğini bir kez daha vurgulayan Doç. Dr. Kurnaz “Bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse, kronik hale gelebilir ve yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir. 

Bu yüzden, dirsek bölgesinde ağrı hisseden kişilerin bir uzmanla görüşmesi ve gerekirse tedaviye başlaması önemlidir” diye konuştu. 
 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.