Tatarların mutfak kültüründe kalakay olarak yapılan hamursuz, içerisine kemik ilik suyu katıltılarak hazırlanmaktadır. Tatarların yöresel eğlencelerindede kullanılan bir hamur işidir. Tebreş ve Hıdrellez gibi özel günlerde kalakaytıgırtma (kalakay yuvarlama)kalakay düz düşerse, yani kabarık olmayan tarafı altta kalırsa ya da ne kadar çok parçaya ayrılırsa o yılın o kadar bereketli olacağına inanılır. Muhacir kültüründe ise aynı hamur yoğurt kullanmadan sadece un, karbonat ve tuz ile yapıldığı görülmektedir. Kahvaltı veya ikindi çaylarında kızartılıp üzerine yağ sürülerek tüketilmektedir. Dayanıklılık olarak ise buzdolabında bir haftaya kadar dayanmaktadır.
HAMURSUZ
HAZIRLAMA SÜRESİ: 40 DAKİKA
PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA
Malzemeler
1 su bardağı sulu yoğurt
1 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı dolusu karbonat
3 damla limon
3-4 su bardağı un
Üzeri için
1 yumurta sarısı
Susam ve çörek otu