Follow Life

Eskişehir'in Unutulan Lezzetleri "Hamursuz"

GASTRONOMİ

Eskişehir, Afyon ve Kütahya gibi illerde çok eskilerden beri yapılan bir ekmek türüdür. Hamursuz, kek ile ekmek arası bir tadı olan yöresel bir üründür. Mayalı yapılan ekmek türlerine göre daha dayanıklı ve yapımı daha kolaydır. Eskişehir’de yaşayan manavların yanısıra hamursuz ekmeği Tatar mutfağında da yapılmaktadır.

Tatarların mutfak kültüründe kalakay olarak yapılan hamursuz, içerisine kemik ilik suyu katıltılarak hazırlanmaktadır. Tatarların yöresel eğlencelerindede kullanılan bir hamur işidir. Tebreş ve Hıdrellez gibi özel günlerde kalakaytıgırtma (kalakay yuvarlama)kalakay düz düşerse, yani kabarık olmayan tarafı altta kalırsa ya da ne kadar çok parçaya ayrılırsa o yılın o kadar bereketli olacağına inanılır. Muhacir kültüründe ise aynı hamur yoğurt kullanmadan sadece un, karbonat ve tuz ile yapıldığı görülmektedir. Kahvaltı veya ikindi çaylarında kızartılıp üzerine yağ sürülerek tüketilmektedir. Dayanıklılık olarak ise buzdolabında bir haftaya kadar dayanmaktadır. 


HAMURSUZ 


HAZIRLAMA SÜRESİ: 40 DAKİKA 
PİŞİRME SÜRESİ: 25 DAKİKA 

Malzemeler

1 su bardağı sulu yoğurt 
1 yumurta 
Yarım su bardağı sıvı yağ 
Yarım su bardağı su 
1 tatlı kaşığı tuz 
1 çay kaşığı dolusu karbonat 
3 damla limon 
3-4 su bardağı un

Üzeri için

1 yumurta sarısı 
Susam ve çörek otu 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.