Hazırlayan: İlker İLDEŞ
Eskişehir, Afyon ve Kütahya gibi illerde çok eskilerden beri yapılan bir ekmek türüdür. Hamursuz, kek ile ekmek arası bir tadı Pişi, Peksimet gibi hamur işleri mayalı ve mayasız olarak İç Anadolu Bölgesi'nde çok fazla tüketildiği görülmektedir. Tarihçesine baktığımızda Orta Asya’dan Balkanlar’a helva ve pişi geleneği vardır. Sünnî ya da Alevî/Bektaşî Türkleri arasında binlerce yıldır “yağ kokutma” geleneği sürmektedir. Türkler Gök Tanrı’nın rızasını kazanmak için kandil ve arife günleri ile cenaze sonrası pişi/lokma ve helva pişirirler. Günümüzde cenazelerde çok fazla tüketilmese de, kahvaltı masalarında, yaz günleri ikindi çayların yanında veya misafirlere ikramlık olarak hazırlanmaktadır.
Eskişehir ve köylerinde genellikle cenazelerde, kandillerde, mevlitlerde ve arife günlerinde mayalı hamurdan yapılan pişi ve un helvası ile ikram edilirdi. Eskişehir’de evde hamur yoğurmaya vakti olmayan kişilerde ekmek fırınlarından çiğ olarak ekmek hamuru alıp evlerinde pişi (peksimet) yaptığı görülmektedir. Zamanla birlikte mayalı hamurun yapımının zahmetinden dolayı karbonatlı hamurdan da pişi yapılmaya başlanmıştır. Ben de sizlere pratik olacağından bol yağda kızaran karbonatlı pişi tarifi vereceğim.
PİŞİ
HAZIRLANMA SÜRESİ: 25 DAKİKA
MİKTAR: 15-20 ADET
Malzemeler
Hamuru için:
- 1 su bardağı yoğurt (sulu yoğurt, çok katı olmayan)
- 1 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı tepeleme karbonat
- 1 tutam kabartma tozu
- 2 damla limon
- 2-3 su bardağı un
Hamurun Yapılışı:
- Oda sıcaklığında bekletilmiş olan yoğurt, yumurta ve tuz karıştırılır, üzerine un, karbonat, kabartma tozu katılır.
- Karbonatın üzerine 2 damla limon sıkılır ve kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurulur.
- 10 dakika dinlendirilen hamur, 2-3 cm kalınlığında açılır.
- Kare şeklinde kesilip, önlü arkalı bol yağda kızartılıp sıcak olarak servis yapılır.