Sıcak ve soğuk çorba çeşitleri, turşuları, reçelleri, yazdan yapılan konserve ürünleri ve hamur işleri de damak tadına hitap etmektedir. Bunların dışında süt ve süt ürünlerinden yapılan hamur işleri de çok meşhurdur. Bu hamur işlerinin en çok yapılanları muhacir dızmanısı, kaymaklı kırma böreği, sütlü börek gibi çok fazla çeşitlilik göstermektedir. Günümüzde evlerde çok yapılmayan ve eski bir tarif olan, Bulgaristan göçmenlerinin genellikle düğünlerde olmazsa olmaz tatlılarından, yumuşak ve hafif hamurumsu bir tatlı olan “Lömbedek” tatlısı tarifi ile karşınızdayım. Eskilerde, tatlı fırından çıkınca şerbet kaynatılmadan sadece şekeri eriterek üzerine döküp, sonrasında sıcak fırına tekrar konularak yapılmaktaydı. Arzuya göre şerbeti kaynatarak da yapabilirsiniz.
Şefin önerisi: Tatlılar çok büyük olmayacak şekilde ceviz boyutunda yuvarlanır. Pişince cevizden biraz daha büyük olabilmekte.
Hazırlanma Süresi: 60 dakika
Miktarı: 30 adet
Malzemeler
-Hamuru için
2 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1,5 paket kabartma tozu
3-4 su bardağı un
-Şerbeti için
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
Yapılışı
•Yumurta, sıvıyağ, yoğurt ve vanilya karıştırılır.
•Un ve kabartma tozu yavaş yavaş eklenir.
•Yumuşak bir hamur yoğurulur.
•Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapılarak yuvarlanır ve fırın tepsisine dizilir.
(Çok kabardığı için aralıklı dizmeniz ve bezeleri fazla büyük yapmamanız önerilir)
•Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
•Hamur soğumadan, önceden yapıp soğuttuğunuz şerbet dökülüp tamamen soğuyunca servis yapılır.
Şerbet için
•Şeker ve su tencereye alınıp kaynatmadan şeker eritilir, sıcak tatlının üzerine dökülür.