Follow Life

Minik Ressamın Büyük ve Rengârenk Hayalleri

KÜLTÜR & SANAT

Gülşin Çalışıcı resme olan sevgisini küçük yaşta keşfetmiş ve bu tutkusunu başarılı bir sanat yolculuğuna dönüştürmüş ve resimle buluştuğu ilk anlardan itibaren renkli bir dünyanın kapılarını aralamış. Renkli dünyasını “Rengarenk Düşlerim” adlı sergisinde bizimle paylaşan bu genç yetenek, resimdeki ilhamını ailesinden ve özellikle resim öğretmeni olan sevgili babaannesinden almış. Sergisinde, iri gözlerle resmettiği eserleri ve puantizm tekniği ile ortaya koyduğu özgün çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Gelecekte hem avukatlık kariyeri hem de resimle dolu bir sanat hayatı planlayan bu genç yetenek, “Düşlerim daima rengarenk kalsın” diyor.

Resim yapmayı ne zaman ve nasıl keşfettin?

Resme karşı ilgim çok küçük yaşta oluşmuş.Önce karalamalar sonrasında ise kısa kısa eskizler yapmaya başlamışım. Resim yapmayı hep çok sevdim. Bunda kendisi de resim öğretmeni olan babaannemin etkisi büyüktür. Sürekli bir şeyler çizer ve boyardım. Ailem benim resme olan ilgimi fark edince bu konuda bana destek olmaya karar vermiş ve bir kurs arayışına girmiş. Böylece, 2019 yılında Boyalı Parmaklar Çocuk Ressamlar Topluluğu Kurucusu ve Sanat Koçu Sema Şirvan ile sanat yolculuğumuza başladık. Sema Hocamı çok seviyorum, o beni resim yapma konusunda hep cesaretlendirdi ve bana renkli bir dünyanın kapılarını açtı. Genellikle sergiler, müzeler ve kültürel etkinlikleri takip etmeye çalışırım. Ünlü ressamları araştırırım ve fikir alırım. Eserlerimde çok değerli ressamlardan ilham aldım. Portre resim yapmayı ve eserlerimde iri gözler resmetmeyi çok seviyorum. Bu anlamda, Nurten Balaban’ı ve eserlerini kendime yakın hissettim. O da eserlerinde sürekli iri gözler yapıyor. Ben de iri gözlerde huzur buluyorum. Eserlerimde de buna sıkça rastlayabilirsiniz.İki senedir de puantizm, kendi ifademle “pıt pıt” tekniğini keşfettim ve bu teknikle resim yapmaktan büyük keyif alıyorum.

Sergin “Rengarenk Düşlerim” adını taşıyor. Bu ismin özel bir anlamı var mı?

Evet var çünkü benim düşlerim de gökkuşağı gibi canlı ve çok renklidir. Sergime isim seçerken de beni yansıttığı için “Rengarenk Düşlerim” ismini verdim. Eserlerimde de rengarenk ve canlı renkler kullandım.

Sergi açılışında en çok neye heyecanlandın veya aklından çıkmayan bir an var mı?

En çok açılış anında kırmızı kurdeleyi keserken kalbim küt küt attı. Herkesin resimlerime bakıp beni tebrik etmeleri veçalışmalarım ile ilgili dört yaşlarındaki bir çocuğun ve seksen yaşındaki ziyaretçimin yorumu beni çok mutlu etti.

Resim yaparken en çok neyden ilham alıyorsun?

Bazen doğadaki renklerden, bazen hayvanlardan ve çoğunlukla ünlü ressamların eserlerinden ilham alıyorum. Tuvalimi bitirip karşıdan izlemek, bunu ben yaptım demek beni çok beni mutlu ediyor ve hemen ikinci çalışmayı yapmak istiyorum. Severek yaptığım bu eserlerimle de sergi açma hayalim sürekli bana ilham oluyor.

Resim yapmak, sende hangi duyguları uyandırıyor?

Resim yapmak benim güven duygumu ve hayat enerjimi arttırıyor ve hayal dünyamı rengarenk yapıyor.  Renkler aracılığıyla iletişim kurduğumu düşünmek ve kendimi yansıttığımı bilmek beni mutlu ediyor.

Sergin için özel olarak hazırladığın veya anlam taşıyan bir eser var mı?

Evet var. Dünyalar güzeli annemin portresini yaptım.O eser benim sergimin başyapıtı oldu.Hatta sergimde o eserimin baskısının olduğu ve canım babaannemin tasarlayarak diktiği bir elbise giydim.

Diğer genç sanatçılara veya resim yapmaya ilgi duyanlara neler söylemek istersin?

Öncelikle, ilgi duyanlara, bu ilgileri konusunda kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Benim gibi genç sanatçılara ise resim yapmaktan asla vazgeçmemelerini, ileride hangi mesleği seçerlerse seçsinler resim yapmaya devam etmelerini söylemek isterim.

Bundan sonrasında neler yapmayı planlıyorsun? Büyüyünce ne olmak istiyorsun?

Resim yapmayı hiçbir zaman bırakmayacağım. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında sergiler açarak, sanata gönül veren sanatçılarla tanışmak istiyorum.Meslek olarak da sevgili annem ve babam gibiiyi bir avukat olmak istiyorum. Ama resim hep hayatımda olacak ve asla bırakmayacağım çünkü düşlerim daima rengarenk kalsın istiyorum. Umarım herkesin de öyle olur.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.