Follow Life

Diyetisyen SEDA ALÇIN ile Sağlıklı Beslenme Önerileri

SAĞLIK & SPOR

Özellikle yaza hazırlanırken beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzının getirdiği aşırı kilo artışı hem estetik sebepler hem de hastalıklara sebebiyet vermesinden dolayı mücadele edilmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.  Diyet denilince akla ilk gelen kavram zayıflamadır. Aslında diyet; sağlıklı bir yaşam için uygulanan beslenme programı olarak tanımlanabilir. Güzel ve sağlıklı bir diyet için başarılı beslenme uzmanı Seda Alçın’a konuyla ilgili sorular sorduk.  Alçın’a göre hazırlanan programlar kişiden kişiye farklılık göstermeli ve her insanın diyeti kendine özgü olmalı. Diyetisyen Seda Alçın yanlış diyet uygulamaları konusunda da sağlığımızı bozacağı gerekçesiyle okurlarımızı uyarıyor. 

 

Aç kalarak kilo vermek sağlıklı mıdır?

Değildir. Kendinizi gün içinde çok aç bıraktığınızda yağsız vücut kütlesi olan kas kaybı yaşanmaktadır. Vücut kendini koruma altına alarak yağları daha çok depolama eğilimi göstermekte ve bazal metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bilinçsizce yapılan diyetlerde B12 vitamini, demir, magnezyum gibi önemli vitamin ve mineral değerleri eksikliği oluşmaktadır. Saç dökülmesi, cilt solukluğu, halsizlik gibi problemler görülmektedir.

Kahvaltı yapmak şart mıdır?

Bu sorunun yanıtı kişiden kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Çok aktif hareketli bir yaşamınız varsa enerji ihtiyacı fazla olacağı için kahvaltı yapmak gereklidir. Bu noktada kişinin kendi bedenini çok iyi tanıması ve verdiği sinyalleri doğru anlaması gereklidir.

Vitamin ve mineraller kilo aldırır mı?

Hayır aldırmaz. Vitamin ve minerallerin enerji yani kalori değeri yoktur. Vücudun genel sağlığı ve işlevlerini yerine getirmesi için vitamin ve mineraller çok önemlidir. Aksine eksiklik varsa kilo verme zorlaşabilir.

Kilo vermede suyun önemi nedir? Ne kadar içilmelidir?

Günlük en az 2,5-3 lt su için genel sağlığımız için çok önemlidir. Su içmemek metabolizmayı yavaşlatır bu durumda kilo verme zorlaşır. Yeteri kadar su içtiğimizi anlamanın en doğru yolu idrar rengini takip etmektir. İdrar rengi açık sarı beyaza yakın olmalıdır. Bunun yanında çay, kahve gibi içeceklerin diüretik olduğunu yani vücuttan su atımını arttırdığını unutmamalıyız. Bunları kontrollü tüketmeye özen göstermeliyiz.

Limon, greyfurt gibi asitli şeyler kilo verdirir mi?

Tek başına kilo verdiren hiçbir mucizevi besin yoktur. Kilo vermenin yolu kalori açığı yaratmaktır. Fakat literatürde yağ yakımını destekleyen bazı maddelerin varlığı görülmektedir. Bunlardan bazıları yeşil çay, zencefil, zerdeçal, kırmızı biber. 

Çok fazla kahve tüketmek metabolizmayı hızlandırır mı?

Kahvenin içindeki kafein metabolizmayı bir miktar hızlandırarak kilo vermeye destek olur ancak günde 2 fincandan fazla kahve içmek taşikardi, baş ağrısı gibi belirtilere neden olmaktadır.

Zayıflama programı bittikten sonra kilomu nasıl korurum?

İstenen hedef kiloya ulaştıktan sonra tekrar eski beslenme alışkanlığına dönmemek gerekir. Kilo  verme süresi ‘beslenme davranış değişikliği’ ile olmaktadır. Kendi yaşam tarzınıza en uygun beslenme modelini bulmalısınız. Koruma programları ile bu süreci en az 6 ay 2 yıl süre uygulamak vücudun yeni kiloya adapte olması için elzemdir.

Kilo vermede egzersiz önemli midir?

Çok önemlidir. Kilo vermede amaç kalori açığı olduğu için. Bunu hem beslenme hem de hareket ile yapmak daha sağlıklıdır. Çünkü vücudumuz o kadar akıllı ki az besin geldiği zaman kendini korumaya alarak bazal metabolizma hızını yavaşlatır. Bu da kilo vermeyi güçleştirir. Haftanın 3 günü en az 50 dk tempolu yürüyüş kilo verme ve genel sağlık açısından çok önemlidir.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.