Follow Life

GÖZ KAPAĞI ESTETİĞİNE DAİR MERAK EDİLENLER

SAĞLIK & SPOR


Göz Hastalıkları Uzmanı 
Op. Dr. Seda  Durgut 

Göz çevresi estetiği, gözümüzü çevreleyen  alanın estetik ve genç görünümünü amaçlayan cerrahi veya cerrahi olmayan işlemler içerir. Göz altı torbaları, kırışıklıklar ve düşük göz kapakları gibi estetik endişeleri düzeltmek için yaygın olarak tercih edilen bu teknikler, kişinin yüz ifadesini canlandırır ve daha genç ve canlı bir görünüm sağlayabilir. Göz çevresi estetiği, genellikle göz kapağı ameliyatları, botox enjeksiyonları veya dolgu maddelerinin kullanımını içerir. Bu işlemler, estetik amacın yanı sıra bazı durumlarda görme alanını genişleterek fonksiyonel iyileştirmeler de sağlayabilir. Her bir kişinin ihtiyaçlarına ve hedeflerine bağlı olarak, uzman hekimler tarafından özel olarak planlanan bu işlemler, doğal ve dengeli sonuçlar elde etmeyi amaçlar.

Yapısal olarak veya zaman içerisinde üst ve alt göz kapaklarımızda yer çekiminin de etkisiyle istenmeyen değişiklikler oluşur ve etrafındaki yağ dokusu ile birlikte sarkar. Düşük ve sarkmış üst göz kapağı ve şişmiş göz altı torbaları insana sürekli yorgun ve üzgün bir ifade verir. Bu yorgun ve yaşlı ifade, yüzün geneli iyi olsa dahi tüm yüze hakim olur. Çünkü gözlerimiz yüz ifademizin temelini oluşturur.
 

ÜST GÖZ KAPAĞI AMELİYATI (Üst Blefaroplasti)

Göz kapakları yaşlanmanın en fazla kendini gösterdiği ve en fazla dikkat çektiği yerdir. Yapısı gereği hem çok hareketli hem de çok ince derili olan göz kapaklarında cilt kırışması ilerleyen yaşlarda neredeyse kaçınılmaz olmaktadır.Üst göz kapağı ameliyatı, göz kapağının düşüklüğünü veya sarkıklığını düzeltmek amacıyla yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu ameliyat genellikle estetik veya fonksiyonel nedenlerle gerçekleştirilir.

Bunlardan bazıları:

Göz Kapağı Sarkması (Ptosis): Göz kapağının düşük olması, kişinin görünümünü etkileyebilir ve görme alanını daraltabilir.

Yaşlanma Etkileri: Yaşlanma süreciyle birlikte deri elastikiyetini kaybedebilir, göz kapakları sarkabilir.

Görme Problemleri: Göz kapağı sarkması nedeniyle görme alanında kısıtlama olabilir.

Baş Ağrısı ve Yorgunluk: Aşırı sarkmış göz kapakları, baş ağrısına ve göz yorgunluğuna neden olabilir.

Yukarıda saymış olduğumuz nedenler üst göz kapağı ameliyatı için uygunluk sağlamaktadır. 

 

ALT GÖZ KAPAĞI AMELİYATI (Alt Blefaroplasti)

Alt kapak bleferoplasti, göz kapağı torbalanmaları olan, alt göz kapağı cildinde sarkma ve derin çizgilenmeleri olan hastalarda uygulanan bir cerrahi işlemdir. Temel olarak, torbalanma görüntüsü yaratan yağ dokuları çıkarılır, sarkmış cilt gerginleştirilir, alt göz kapağı pozisyonu ayarlanır. Göz altı torbalarının azaltılması, kişinin daha dinç ve genç bir görünüm elde etmesine yardımcı olabilir.

Tedaviler cerrahidir. Göz çevresinde fazla, sarkan veya torbalar oluşturan deri ve deri altı yağ dokusunun kısmen çıkarılarak ve onarılarak daha sağlıklı ve estetik bir görünüme kavuşturulduğu bu ameliyatlara ’’blefaroplasti’’ terimi  kullanılmaktadır. Ameliyat her bir göz kapağı için ortalama 20 dakika sürer, lokal anesteziyle kapaklar iğne ile uyuşturularak ve sedasyon (sakinleştirici ilaçlar) eşliğinde yapılır. Hastanede yatmaya gerek yoktur, ameliyattan sonra 24 saat soğuk (buz torbası ile) uygulaması yapılır, yara yerine uygulanan antibiyotikli ve steroidli pomad tedavisi ile 1 hafta içinde normal hayata dönülebilir.

KAŞ KALDIRMA AMELİYATI

Kaşlarımız,  yüzümüze anlam katan ve yüz ifademizi belirleyen yapıların başlıcalarındandır. Gözleri koruyarak toz, ter ve diğer dış etkenlerin göze girmesini engeller, yüz simetrisine katkıda bulunur, estetik güzellik sağlar ve kişisel karakteri yansıtarak yüzün genel görünümünü etkiler.

Kaş düşüklüğü estetik görünümü bozduğu gibi, göz kapağı üzerine yığılma yaparak görme kalitesini de engelleyebilmektedir. Bu durumda kaş kaldırma ameliyatı ile yorgun, mutsuz görünüm düzeltilirken gözün üzerindeki ağırlık hissinden kurtulmak da mümkündür.

Kaş kaldırma ameliyatlarının göz kapağı estetiği ameliyatları ile kombine edilmesi ise hem göz kapaklarına, hem de kaş ve alına daha uzun süreli gençlik sağlamaktadır.

GÖZ KAPAKLARININ İÇE DÖNMESİ (Entropion)

Göz kapaklarının ve kirpiklerin içe dönmesi, gözün yüzeysel tabakalarında harabiyete, batma, yaşarma, ağrı gibi belirtilere, ileri durumlarda korneada (gözün saydam tabakası) yara oluşmasına ve görme kaybına neden olabilir. Bu durum da cerrahi olarak düzeltilmelidir. Kişinin konforunda çok ciddi rahatlama sağlar.
GÖZ KAPAKLARININ DIŞA DÖNMESİ (Ektropion)

Alt göz kapağı dışa döner ve göze teması kesilirse, gözyaşı dağılımı yeterli olmaz. Göz yüzeyi açıkta kalır. Bu durum kornea hasarına, kuru göze ve enfeksiyona yol açabilir. Yaşarma, batma, yanma gibi belirtiler oluşabilir. Cerrahi girişimle tekrar normal kapak pozisyonu sağlanır. Hem tıbbi hem estetik açıdan kişilerin hayatında belirgin düzelme sağlar.

GÖZ KAPAĞI DÜŞÜKLÜĞÜ (Pitozis)
Diğer sık görülen problem ‘pitozis’ olarak adlandırılan göz kapağı düşüklükleridir. Doğuştan olduğu zaman genellikle göz kapağını kaldıran kaşın iyi gelişmemesine bağlıdır. Yaşlanmaya bağlı da olabilir. Sebep göz kapağını kaldıran kasın zaman içinde yıpranmasıdır. Ya da bu kasa giden sinirin hasarına bağlı olabilir. 

Göz kapağı gözü kapattığı için görmede kısıtlanmaya neden olur. Göz kapağını açık tutmada zorlanma, kapakları açmama sebebiyle alın bölgesinde ağrı ve özellikle okuma sırasında kapakta daha fazla düşme olur. Çocuklarda pitozis göz tembelliği, şaşılık, göz bozukluğu ile birlikte olabilmektedir.Ayrıca çocuklarda akran zorbalığı sebebi olmaktadır. Tedavisi ameliyattır. Ameliyatta asıl amaç normal görme gelişiminin sağlanması için gerekli kapak aralığının ayarlanması, diğer gözle en iyi simetrik görüntünün oluşturulmasıdır. Hastanın yaşı uygunsa ameliyat lokal anestezi altında, değilse genel anestezi ile uygulanır.
 

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.