DNS GROUP CEO'SU "KENAN ARAZ"
Kenan Araz, Eskişehir’e üniversite için adım attığı günden beri, iş dünyasında adını başarı ile yazdı. DNS Group’un CEO’su olarak görev yapan Araz, Donas markasıyla Türkiye’nin dört bir yanında 65 şube ve 1750 çalışanla büyük bir başarıya imza atıyor. 26 yıldır durmayan bir heyecan ve özveriyle çalışan Araz, The Merlot Hotel, Harbiye Restaurant ve Black Fish Restaurant gibi işletmelerle de hizmet veriyor. Hatay mutfağını Eskişehir’e taşıyan Harbiye Restaurant’ın zengin lezzetleriyle adından sıkça söz ettiriyor.
Uzun yıllardır DNS Group’ da CEO olarak görevinizi başarı ile sürdürüyorsunuz kendinizden ve kariyer yolculuğunuzdan kısaca bahseder misiniz?
1983 İskenderun doğumluyum, 21 yıldır Eskişehir’de yaşıyorum. Eskişehir’e üniversite öğrencisi olarak geldim. İlk geldiğim yıl Eskişehir’de kalmayı ve iş kurmayı düşünmeye başlamıştım. 1997 yılında İskenderun’da ilk şubesi açılmış olan Donas’ı 2003 yılında Yönetim Kurulu Başkanımız Süleyman Höyüklüoğlu öncülüğünde Eskişehir’e açtık ve çok hızlı bir şekilde büyüyüp grup şirketi olduk. Ben de 20 yıldır şirkette CEO ve Genel Müdür pozisyonunda hizmet veriyorum. DNS Group olarak biz bir aile şirketiyiz. Donas, Merlot Otel, Harbiye Restaurantve BlackFish Restaurant olarak dört ayrı firmamızla Türkiye genelinde 1750 çalışma arkadaşımızla hizmet veriyoruz.
Eskişehir’den yola çıkarak ulusal bir marka haline gelen Donas’ın büyüme ve başarı sürecini bizimle paylaşır mısınız?
Başarının tesadüf olmadığını düşünüyorum. Donas’ın ilk şubesini 1997 yılında İskenderun’da açtık. Büyükten küçüğe herkes tarafından çok sevildi. Aynı kalite ve özveriyle şubeleşme adına 2003 yılında 2. şubemizi Eskişehir Kızılcıklı’da açtık. Bu tarihten sonra istikrarlı bir şekilde düzenli yatırımlarla şube sayımızı 36 ilde 70 şubeye çıkarttık. Aynı zamanda yurt dışındaki ilk yatırımımızı Bulgaristan Sofya’da yaptık. Bir önceki cevapta da belirttiğim gibi biz DNS Group olarak aile şirketiyiz.İl ve bölgelerimizin yönetiminde, şube başında ve sahada aile üyeleri ile çalışıyoruz. Şirketimiz franchise olmamakla beraber tüm şube ve yatırımlar kendi yönetimimizdedir. Türkiye genelinde 1750 çalışma arkadaşımızla 2024 yılının sonuna kadar 100 şube hedefimiz var. Ürünlerimizin içinde hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır, tamamen doğal içeriklidir ve günlük taze ürünler kullanılmaktadır. Yemediğimiz hiçbir ürünü kimseye yedirmiyoruz, artan ürünler yürütmüş olduğumuz bir proje kapsamında sokak hayvanlarına gidiyor. Donas patentli ürün ismi olduğu gibi bu patentin altında “Zurna” ismi de şirketimize ait. 26 yıldır hiç durmadan ilk günkü heyecan ve özveriyle çalışınca başarı kaçınılmaz oluyor.
Donas markası dışındaki girişimlerinizden The Merlot Hotel nasıl hayata geçti, Otelle ilgili bizi bilgilendirir misiniz?
2014 yılında The Merlot Hotel hizmete girdi. Kent merkezinde konumlanan otelimiz, 4 yıldızlı ve 84 odalıdır. Otelimizde ferah konaklama imkanıyla konforun ve estetik dekorasyonun buluşmasını sağladık. Eşsiz konaklama imkânına destek olan 3 farklı kapasitedeki toplantı salonumuzda, kullandığımız yenilikçi teknoloji alt yapımız ve donanımlı hizmet anlayışımız ile misafirlerimizin memnuniyetini önemsiyoruz. The Merlot Hotel’in bünyesinde yer alan Harbiye ve BlackFishRestaurant, zengin lezzetleriyle otelimizde kalan ve münferit olarak dışarıdan gelen tüm konuklara hizmet vermektedir. Ayrıca uluslararası ve ulusal pek çok misafir deneyim ve kalite özel ödülü alan tesisimiz, 10’ dan fazla memnuniyet ödülüne sahiptir. Hedeflerimiz arasında Merlot Otel’i zincirleştirmek var.Bu konuyla alakalı ilgili ekip arkadaşlarımızın Ar-Ge çalışmaları devam ediyor.
Eskişehir’de bir ilk olarak açılan Hatay mutfağını Harbiye Restaurant ile hayata geçirdiniz. Bir kültür şehri olan Hatay’ın mutfak lezzetleri Eskişehirliler tarafından da oldukça tercih ediliyor biraz da Hatay mutfağı lezzetlerinden ve Harbiye Restaurant’dan bahsedelim.
Yüzyıllardır birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bir kültür şehri olan Hatay’ın mutfak kültürü, geçmişten gelen en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Harbiye Restaurant, 2014 yılında Hatay mutfağından lezzetlerle hizmet vermeye başladı. Konsepti ve menüsüyle tamamen Hatay yemeklerini Eskişehir’de yaşatan restoranımızın tüm ekibi, özel olarak Hatay’dan seçilmiştir. Ayrıca yemeklerde kullanılan malzemelerin hemen hepsi Hatay’dan getirilmektedir ve tamamen doğal ürünler kullanılır. Hedeflerimiz arasında Harbiye Restaurant’ı Dubai ve Katar’da açmak var. Bunun için Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor.
Denizi olmayan şehirde balık özlemi çekenleriçinde kaliteli hizmet ve lezzeti bulabilecekleri BlackFishRestaurant son derece ilgi görüyor BlackFishRestaurant hangi lezzetlerle bizi karşılıyor?
2013 yılında açtığımız restoranımız 150 kişilik kapasitesi, denize yakın olmayı aratmayacak lezzetleri ile işinde profesyonel usta aşçılarımız tarafından hazırlanan Ege ve Akdeniz’in zengin, soğuk ve sıcak meze çeşitleriyle hizmet veriyor. Çok çeşitli taze deniz ürünleri ve mevsim balıklarının kendine has pişirme teknikleri ile müşterilerimize yakışır, eşsiz bir deneyim sunuyoruz.
Yoğun bir iş temponuz var, bu temponun içinde kendinize ve ailenize vakit ayırabiliyor musunuz? Kenan Araz sosyal hayatında nasıl biri?
Hizmet sektöründe çalışıyoruz, gerçekten çok yoğun bir iş tempomuz var fakat yılların getirdiği tecrübe ve deneyimle zamanımı yönetmeyi çok iyi öğrendiğim için İş yoğunluğundan hiç yakınmıyorum. Her zaman kendimi işime ve aileme adadım. Bazı konularda mütevazı olmamak, iddialı olmak gerektiğini düşünüyorum. Aileme ve yakın dostlarıma mutlaka vakit ayırıyorum. Genelde sosyal hayatımda ailem, çocuklarım ve yakın dostlarımla vakit geçiririm. Zamanımız olduğunda şehir dışı ve yurt dışı seyahatlerimiz önceliğimiz. İki oğlum var, onların gelecekte sosyal ve vizyonlu birer birey olmaları için her fırsatı değerlendiriyorum. Yeni yerler görüp yeni tatlar deneyimlemek bana da çok iyi geliyor. Hayatımdan çok mutluyum, bunun için her gün şükür ediyorum.
Yakın bir tarihte hepimizi derinden etkileyen ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği büyük depremde, depremzedelere ve deprem bölgesine DNS Group olarak siz de ciddi yardımlarda bulundunuz. Bir Hataylı olarak ilerleyen dönemlerde desteklerinizi nasıl sürdürmeyi planlıyorsunuz?
Öncelikle yaşanan bu doğal felaketin derin üzüntüsü içindeyiz, süreç bizim için çok yıkıcı ve yıpratıcı geçti, çok fazla yakınımızı kaybettik. Telafisi olmayan bir acı içinde elimizden geleni yapmaya çalıştık. İlk etapta o dönem yaptığımız nakit yardımı dışında 25.000 kişiye sıcak yemek, 2 tır erzak, giyim dışında 100’e yakın depremzedeyi otelde ağırladık, bunun yanı sıra 100’e yakın ihtiyaç sahibinin barınma ve erzak ihtiyacını karşıladık. Elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.