Eskişehir'in Unutulan Lezzetleri "Karanfilli Kurabiye"

Tatar mutfak kültüründe tuzlu yapılan hamur işlerinin yanı sıra tatlı çeşitleri, yöresel içecekler ve kurabiye tarzı hamur işleri de önem taşımaktadır. Karanfilli kurabiye, günümüzde çok fazla yapılmasa da geleneksel bir tarihi değere sahiptir.

GASTRONOMİ 28.02.2024, 22:45 28.02.2024, 23:05 Muhabir
Eskişehir'in Unutulan Lezzetleri "Karanfilli Kurabiye"

Düğün geleneklerinde kız tarafının, erkek tarafına gönderdiği nişan hediyeleriyle beraber tepsilere karanfilli kurabiye koymak ve bu tepsiyi özel bir şeklide süslemek eskiden uygulanılan bir gelenektir.

Ayrıca bu kurabiye dört  gün süren düğün sırasında misafirlere ikram edilmek için önceden hazırlandığı gibi, düğüne gelen yakın akrabalar tarafından da düğün evine hediye olarak getirilirdi. Uzun süre bayatlamadan kalan, içindeki tereyağı ve karanfiller nedeniyle mis gibi kokan geleneksel bir kurabiye çeşididir. 

Günümüzde çok fazla paketlenmiş ürün ve kurabiye çeşitliliğinden dolayı çok yapılmayan, eski ve geleneksel karanfilli kurabiye tarifini sizlerle paylaşacağım.

Karanfilli Kurabiye 


Hazırlanma Süresi: 45 dakika 
Miktarı: 25 adet 
Pişirime Derecesi: 180 derece 
 

Malzemeler

250 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında) 
1 çay bardağı pudra şekeri 
Yarım çay bardağı sıvı yağ 
1 çay bardağı buğday nişastası 
1 yemek kaşığı toz karanfil 
4 su bardağı un 
1 paket kabartma tozu  
 

Üzeri için

25 adet karanfil 
Pudra şekeri 

Not: Tereyağının yumuşaklık durumuna göre un miktarı artabilir.

Yapılışı 

Oda sıcaklığında beklemiş olan tereyağı ve pudra şekeri mikserle çırpılır. 
Sıvı yağ, buğday nişastası  ve toz karanfil ilave edilir. 
En son un ve kabartma tozu ilave edilip yumuşak bir hamur yapılır. 
Cevizden biraz büyük bir şekilde yuvarlanır. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir. 
Pişen kurabiyelerin üzerine 1 tane karanfil batırılıp, pudra şekeri serpilerek soğuk olarak servis edilir.

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık