Eskişehir'in Unutulan Lezzetleri "Karanfilli Kurabiye"
Tatar mutfak kültüründe tuzlu yapılan hamur işlerinin yanı sıra tatlı çeşitleri, yöresel içecekler ve kurabiye tarzı hamur işleri de önem taşımaktadır. Karanfilli kurabiye, günümüzde çok fazla yapılmasa da geleneksel bir tarihi değere sahiptir.
Düğün geleneklerinde kız tarafının, erkek tarafına gönderdiği nişan hediyeleriyle beraber tepsilere karanfilli kurabiye koymak ve bu tepsiyi özel bir şeklide süslemek eskiden uygulanılan bir gelenektir.
Ayrıca bu kurabiye dört gün süren düğün sırasında misafirlere ikram edilmek için önceden hazırlandığı gibi, düğüne gelen yakın akrabalar tarafından da düğün evine hediye olarak getirilirdi. Uzun süre bayatlamadan kalan, içindeki tereyağı ve karanfiller nedeniyle mis gibi kokan geleneksel bir kurabiye çeşididir.
Günümüzde çok fazla paketlenmiş ürün ve kurabiye çeşitliliğinden dolayı çok yapılmayan, eski ve geleneksel karanfilli kurabiye tarifini sizlerle paylaşacağım.
Karanfilli Kurabiye
Hazırlanma Süresi: 45 dakika
Miktarı: 25 adet
Pişirime Derecesi: 180 derece
Malzemeler
250 gr. tuzsuz tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı pudra şekeri
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı buğday nişastası
1 yemek kaşığı toz karanfil
4 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
Üzeri için
25 adet karanfil
Pudra şekeri
Not: Tereyağının yumuşaklık durumuna göre un miktarı artabilir.
Yapılışı
Oda sıcaklığında beklemiş olan tereyağı ve pudra şekeri mikserle çırpılır.
Sıvı yağ, buğday nişastası ve toz karanfil ilave edilir.
En son un ve kabartma tozu ilave edilip yumuşak bir hamur yapılır.
Cevizden biraz büyük bir şekilde yuvarlanır. 180 derece fırında 15-20 dakika pişirilir.
Pişen kurabiyelerin üzerine 1 tane karanfil batırılıp, pudra şekeri serpilerek soğuk olarak servis edilir.