Kurabiye Tutkusuyla Yükselen Bir Lezzet Kahramanı
Sıradışı bir mutfak macerasının kahramanı İlker İldeş ile tanışın! Mutfak dünyasına olan aşkı, çocukluğundan beri damak tadının peşinden gitmesine sebep olmuş. Hayali, bu lezzetli maceraları bir kitapta toplamaktı ve sonunda, kendi deneyimlerini, aile tariflerini ve tutkusunu bir araya getirerek “Kurabiye Tarifleri” kitabını yazdı. Gelecekte ise unutulmuş yöresel yemek tariflerini günümüz nesillerine taşıyarak Türk mutfağını daha da zenginleştirmeyi hedefliyor.

Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
Aslen Gaziantepli, esnaf pideci bir ailenin çocuğum, Eskişehir’de doğup büyüdüm. Lise eğitimim sırasında o dönemde Eskişehir’de turizm, konaklama ve yemek üzerine eğitim veren okul sadece Gazi Meslek Lisesi idi. Ağırlama ve Gıda Teknolojisi Mutfak Hizmetleri Bölümü vardı ve lise eğitimimi orda tamamladım. Üniversite eğitimi, lisans ve yüksek lisans olarak Anadolu Üniversitesi Konaklama İşletmeciliği bölümünde okudum. Yüksek Lisans bitirme projem ailemin mesleği olan ve Türkiye’de çok yazılı kaynağı olmayan, Türkiye pideleri üzerine yaptım. Anadolu Üniversitesi Anadolu Konuk Evi’nde resepsiyon görevlisi olarak çalışmaktayım. İşten arta kalan zamanlarımda ise Instagram sayfamdan sipariş alarak catring işi ve tarif paylaşımı yapmaktayım.
Kurabiye tarifleri kitabını yazma fikriniz ne zaman başladı?
Kurabiye tarifleri kitabı yazma fikri lise yıllarından beri hayalimdi, gerçekleştirmek ise yüksek lisansı bitirince nasip oldu. Kitapta kullanılan tarif reçeteleri lise yıllarından bu yana kullandığım tarifler.
Kitabınızın içeriğinde neler yer almakta?
Kurabiye tarifleri kitabının içeriği 5 bölümden oluşmaktadır. Anne Kurabiyeleri, Pastane Kurabiyeleri, Yöresel Kurabiyeler, İkramlık Kurabiyeler ve Sağlıklı Kurabiyeler. Kitabın içeriğinde detaylı olarak kurabiye yapım teknikleri ve tüm işlem aşamaları detaylı olarak anlatılmaktadır.
Kitap yazma sürecinizden biraz bahsedebilir misiniz? Neden kurabiye tarifleri?
Kitap yazma süreci yıllardır hayalini kursam bile tariflerin, reçetelerin tekrar düzenlenmesi, fotoğraflanması ve basım aşaması uzun bir süreç oldu. Liseden arkadaşım ve kitabın editörü Şevkat Güney ile elimizde olan mevcut tarifleri toplandıktan sonra hepsi tekrar mutfakta denenmesi ve ölçü güncellemesi yapılması gerekmekteydi. Bu süreçte bir uygulama mutfağı bulamadığımız için liseden yiyecek içecek hizmetleri öğretmenimizin evinin mutfağında yapıldı. Bazı tarifler elenerek yaklaşık 2 aylık bir süreçte tamamlandı. Tüm kurabiyeler yapılıp denendikten sonra en önemli kısım olan fotoğraf ve tasarım kısmının yapılması gerekiyorfu. Kurabiye sunumları için herkesin aile yadigârı olan eski aile büyüklerinden kalan antika tabaklar ödünç alınarak fotoğraflama işlemleri gerçekleştirildi. Kitap tasarım ve fotoğraf için Tuğçe Temircan Toköz yardımlarıyla tamamladık. Basım sürecinde ise Eskişehir İnsancıl Kitap Evi Dorliyon yayıncılıkta yapıldı. Yapılan ürünler çok fazla sayıda olduğu için elimizdeki ürünleri çocuk esirgeme kurumumdaki çocuklara ikram ettik.
Yeni bir kitap çıkarmayı düşünüyor musunuz?
Evet yeni kitap çıkarma hayalim var. Bu sefer ise yöresel yemekler üzerine olacak.
Bu alanda gelecekte neler yapmayı hedefliyorsunuz?
Bu alanda unutulmuş yemek tariflerini günümüz nesillere taşıyıp, kayıt altına almak istiyorum.
Yemek yapmaya olan yeteneğiniz küçüklükten mi geliyor? Yani küçüklükten beri hep bu mesleği mi yapmak istiyordunuz?
Aslında artık tam olarak aşçılık mesleği yapmıyorum, hobi olarak yapıyorum. Aşçılıktan çok yeni tarifler araştırarak yemek yazarlığı üzerine kendimi geliştirmek istiyorum. Evet ailem de yemek sektörüyle uğraşıyor, yeteneğim çocukluktan geliyor.
Örnek ve ilham aldığınız herhangi bir şef var mı?
Benim bir mutfakta her gün yemek çıkararak, şef gibi yemek yapma hayalim hiçbir zaman olmadı. Bu nedenle daha çok şef değil de yemek tarifleri yazarları ve yemek araştırmacılarını örnek aldım.
Sadece Türk mutfağı ile mi ilgileniyorsunuz?
Evet, Türk ve yöresel yemekler ilgi alanlarım içerisinde. Önce kendi kültür ve değerlerimize önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
