Topluluk tamamen enstrümantal müzik yapma arzusuyla bir araya geldi; her enstrümanın solist konumunda olduğu grup, dinleyicisine kendi duygusal yorumlarını yapma fırsatı tanımayı hedeflemiştir.
Senfoni müziğine olan ilgi ülkemizde her geçen gün artıyor. Ritmik çeşitlilik, beklenmedik vurgular, sürpriz disonanslar, müzikal gerilim yaratan harmonik gelişmeler ve kendinden emin bir müzikal ifade ile Senfoni giderek yükselen bir ivmeyle müzik dünyasındaki yerini alıyor. Eskişehir’de yeni kurulan Strock 7th senfonik rock grubu ile röportaj yaparak kendilerini sizlere tanıtma imkânı bulduk. Yakın zamanda dinleyicisiyle buluşacak grup tam bir müzik ziyafeti vermeye hazırlanıyor.Hep duyduğumuz ve alışık olduğumuz Klasik Müzik tınılarının dışında, grubun kendi düzenlemeleri ve enstrüman seçimlerinin etkisiyle dinleyiciye heyecan verici bir deneyim vadediyor.
Grup nasıl bir araya geldi, kısaca Strock 7th ortaya çıkış hikayesinden bahseder misiniz?
Grup, 2024 yılında Azer Guliyev tarafından kuruldu. Bu uzun yıllardır oluşturmak istediği bir projeydi. İlk olarak Cem Özkapı ve Yiğit Dalgın projeye dahil oldu. Ardından Arif Tunç Konak, Ceylin Öncü, Levent Öz ve Işın Işık ile grup son halini aldı.
Topluluk tamamen enstrümantal müzik yapma arzusuyla bir araya geldi; herenstrümanın solist konumunda olduğu grup, dinleyicisine kendi duygusal yorumlarını yapma fırsatı tanımayı hedeflemiştir.
Kısaca grup üyelerini tanıyabilir miyiz?
Azer Guliyev (Keman-Çello- Piyano): 1997 yılında Azerbaycan’da dünyaya geldi. İlk müzik eğitimini babasından aldı. Çocukluğundan bugüne kadar çeşitli müzik yarışmalarına ve konserlere katıldı. Şu anda Anadolu Üniversitesi Almanca öğretmenliği bölümünde lisans eğitimini sürdürmekte ve aynı zamanda çeşitli müzik projelerinde sanatını sergilemektedir.
Ceylin Öncü (Çello): 2003 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 2013 senesinde Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Asu Perihan Karadut ile başladı. 2018 yılında eğitimine Yury Semenov ile devam etti. Çeşitli konser ve yarışmalara katılan Ceylin Öncü, lisans eğitimine yine Anadolu Üniversitesi’nde Melih Kara ile devam etmekte.
Levent Öz (Keman): 1998 yılında doğdu. Müzik eğitimine 2009 yılında başladı. 2017 yılında İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Keman bölümünde okudu. Eğitimine 2022 yılında Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Müziği Bölümünde Enis Ertan ile devam etmekte.
Arif Tunç Konak (Gitar): 1993 yılında Adana’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapım bölümünden mezun oldu. Çeşitli projelerde ve bireysel olarak sahne ve beste çalışmaları yapmakta.
Cem Özkapı (Keman): 1977 yılında Eskişehir’de doğdu. 1991’de Eskişehir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinde keman eğitimine H. Sami Mumcu ile başladı. 1995 yılında Gazi Üniversitesi’nde çalışmalarına devam etti. 2001 yılından bu yana Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası üyesi olarak görevini sürdürmekte.
Işın Işık (Kontrbas): 1987 yılında İzmir’de doğdu. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Kontrbas bölümünden mezun oldu. Müzik hayatına Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın Kontrbas sanatçısı olarak devam etmekte.
Yiğit Dalgın (Davul): 1981 yılında doğdu. Müzik hayatına 8 yaşında başladı. Çeşitli topluluklarda davulcu olarak sahne alan müzisyen, ayrıca özel bir kurumda müzik öğretmeni olarak görev yapmaktadır.
Müzik tarzınızı nasıl tanımlıyorsunuz?
Topluluk, rock ve metal müzik dinamiklerini, klasik müzik ile harmanlamaktadır. Bu süreçte farklı dönemlere ait Klasik Batı Müziği eserlerini, günümüzün distopik ve zamanın ruhuna uygun müzikal tema ve alt yapıları ile harmanlayarak, özgün bir tarz ortaya koymayı amaçlamıştır.
Güncel müzik projelerinizi bizimle de paylaşır mısınız?
Klasik eserleri günümüz müziğiyle harmanlamanın yanı sıra, kendi bestelerimizi oluşturmak ve bu eserleri sahneye taşımak istiyoruz. Öncelikli amacımız Eskişehir’in müzik dinleyicisine ulaşmak ve müziğimizi tanıtmak. İlerleyen zamanlarda hem yurt içi ve yurt dışı turneleriyle hem de çeşitli festivaller aracılığıyla kendimizi daha geniş kitlelere tanıtmayı amaçlıyoruz.
Grup arasında nasıl bir iş birliği var, iş birliği dinamikleri hakkında bilgi verir misiniz?
Grupta herkes farklı alanlarda çalışma yapmaktadır. Örneğin Azer Guliyev eserlerin notaya dökülmesinde görev alırken, Ceylin Öncü ve Cem Özkapı prova takviminin oluşturulmasına destek olmaktadır. Ayrıca topluluk çeşitli alanlarda da iş birliği yapmaktadır. Örneğin grubun sahne ve ışık tasarımını Anıl Işık, sosyal medya yönetimini ve fotoğraf/video çekimlerini Mehmet Duymaz, logo tasarımını Umut Ertung, ses mühendisliğini Cüneyt Erdem, sahne sponsorluğunu ise Ghosty üstlenmiştir.
Ghosty, açık alanlarda ve mutfağı olmayan işletmelerde, belirlenmiş noktalara, QR kod aracılığıyla menüsündeki seçeneklere ulaştıran, Eskişehir merkezli bir hayalet mutfak markasıdır. Grubun kurulduğu günden itibaren,"FStop Salon" işletmesi, sağladığı sahne imkanları ile gruba destek olmaktadır.
Senfonik konserler, senfonik müziği daha geniş kitlelere ulaştırmayı amaçlıyor. Bu hedef doğrultusunda repertuarınızda hangi eserlere yer vermeyi düşünüyorsunuz?
Yalnızca yaygın olarak dinlenen Klasik Batı Müziği eserlerinin yanı sıra, günümüz popülaritesine yeteri kadar ulaşmamış olan eserleri de baz alarak, Barok dönemden başlayıp Çağdaş müziğe kadar uzanan geniş bir yelpazede repertuar oluşturmayı planlıyoruz. Bu eserlere; J.S. Bach - Toccata & Fuga, Vivaldi - Four Seasons, Beethoven – 5th Symphony gibi eserleri örnek gösterebiliriz. Bunun yanı sıra Rammstein, Nirvana, Led Zeppelin, Apocalyptica, Metallica gibi toplulukların eserleri de repertuarımızda yer almaktadır.
Farklı enstrümanların ve farklı müzikal bakış açılarının bir araya geldiği Strock7th dinleyicilere ne vadediyor?
Hep duyduğumuz ve alışık olduğumuz Klasik Müzik tınılarının dışında, grubun kendi düzenlemeleri ve enstruman seçimlerinin etkisiyle dinleyiciye heyecan verici bir deneyim vadediyor.
Strock7th grubunun beklentileri nelerdir? Dinleyicilerden nasıl bir geri dönüş almayı umuyorsunuz?
Dinleyicilerin, içinde bulunacağı bu deneyimde kendilerini bir Klasik Müzik konserinden ziyade elektrik gitar ve baterinin de etkisiyle distopik ve modern bir hava içerisinde, konserin başından sonuna kadar çeşitli duygu geçişleri, güzel bir rüya ve zaman zaman korku dolu bir kabusta hissetmelerini; kısacası bir sürü duyguyu bir arada tecrübe etmelerini istiyoruz.
Son olarak grubun gelecekteki projeleri hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Strock7th ekibi, daha fazla dinleyiciye ulaşmak, kendi bestelerini yapmak ve farklı sahnelerde müziğini seslendirmeyi hedefliyor. En yakın konserimiz 28 Ağustos Çarşamba saat 21:30’da ücretsiz olarak FStop Salon’da gerçekleşecektir. Tüm Eskişehir dinleyicisini konserimize bekliyoruz. En yakın zamanda görüşmek üzere!