Hüseyin Akçar ile "Hayata Dair" konuğu Serhat Cer
Hüseyin Akçar'ın ES TV'de hazırlayıp sunduğu Sanata Dair programı aynı enerji ile devam ediyor. Akçar yeni sayımızla birlikte ''Hayata Dair" köşesi ile bizimle olacak. Hüseyin Akçar, sizler için Yunusemre Rotary Kulübü Başkanı Sayın Serhat Cer ile bir araya gelerek keyifli bir söyleşi gerçekleştirdi.
Yunusemre Rotary Kulübü Başkanı Serhat Cer ile Rotary’nin 116. Yılında Rotary’i, Eskişehir Rotary ’sini ve Yunusemre Rotary Kulübü’nü konuştuk.
Rotary; dostlukların aileye dönüştüğü, toplumun sorunlarını tespit edip bu sorunların çözümü için çalışan güzel insanlardan oluşan bir ailedir.
Sayın Başkanım, Rotary’nin kuruluşunun 116.yıl dönümünde söze Rotary’nin ne olduğunu ile başlayalım?
Rotary 23 Şubat 1905 yılında kurulan, dünyanın en eski hizmet kulübüdür. Rotary tanımı; yeryüzünde barış ve iyi niyetin kurulmasına yardımcı olmak, bütün mesleklerde yüksek ahlak standartlarını teşvik etmek için dünya çapında örgütlenmiş bir hizmet kuruluşu diye çıkar karşımıza.
Bir Rotaryen olarak benim için Rotary nedir dersek; dostlukların aileye dönüştüğü, toplumun sorunlarını tespit edip bu sorunların çözümü için çalışan güzel insanlardan oluşan bir ailedir.
Rotary, tek bir konuya hizmet eden bir sivil toplum kuruluşu değildir. Toplumda görülen her sorun için hizmet eder, bunları da 7 başlık altında toplamıştır bunlar; Barış ve Anlaşmazlıkların Çözümü, Hastalıkların Önlenmesi ve Tedavisi, Temiz Su ve Hijyen, Ana ve Çocuk Sağlığı, Temel Eğitim ve Okuryazarlık, Ekonomik ve Toplumsal Kalkınma ve Çevrenin Korunması. Bu başlıklar aslında tüm toplumun sorunlarını bir araya getiren konulardır ve Rotary 116 yıldır bu konular üzerinde çalışmaktadır.
Bir Rotary Kulübüne üye olmak için iş ve mesleğinde başarılı, iyi niyetli ve güzel ahlaklı olmak gerekir.
Rotaryen kimdir, Rotary Kulübü üyesi nasıl olunur?
Rotaryen yüksek ahlak standartlarına sahip iş ve meslek sahibi kişilerdir. Yaptıklarında ve söylediklerinde iyi niyetli ve dürüst kişilerdir. Benim için sorarsan ailemin bir parçası ve her daim güvenebileceğim insanlardır.
Bir Rotary Kulübüne üye olmak için iş ve mesleğinde başarılı, iyi niyetli ve güzel ahlaklı olmak gerekir. Hizmet gönüllüsü olmak ve kendinden önce hizmet olgusunu benimsemiş olmak gerekir. Daha sonrasında ikamet ettiğiniz lokasyon çevresinde bulunan bir Rotary Kulübüne üye olmak için başvuruda bulunabilirsiniz.
Eskişehir’de Rotary’i konuşalım. Şu anda Eskişehir’de kaç kulüp var? Kulüplerin birbirleri iletişimi nasıl?
Eskişehir’de Rotary ilk 1977 yılında, Eskişehir Rotary Kulübümüzün kuruluşu ile başlıyor. Ardından zaman içinde kurulan Bozüyük Rotary Kulübü, Anadolu Rotary Kulübü, benim de üyesi olduğum Yunusemre Rotary Kulübü, Yazılıkaya Rotary Kulübü ve en son 2019 yılında aramıza katılan Gordion Rotary Kulübü ile Eskişehir’ de altı Rotary Kulübü bulunmaktadır. Altı Rotary Kulübünde toplam 130 Rotaryen bulunmaktadır.
Tabi Eskişehir gibi bir Anadolu şehrinde altı kulübün bulunması o şehrin bir Rotary şehri olduğunu gösterir. Rotary Şehri ne demektir; keyifle birlikte çalışabildikleri, şehirde aktif ve her daim hizmet üreten kulüplerin bulunduğu şehirlerdir. Geçmiş senelerde de olduğu gibi bu sene de Eskişehir-Bozüyük Kulüpleri olarak birçok projede ortak hareket ettiğimiz için sürekli bir iletişim ve dayanışma içerisindeyiz, bu da bize sarsılmaz bir güven içerisinde dostluklarımızı büyütmemizi sağlıyor. Birlikte yaptığımız projeler çok olunca sürekli beraber zaman geçirmeye başlıyoruz ve bu yüzden biz bir aile oluyoruz.
Başkanlığını yaptığınız Yunusemre Rotary Kulübü’nden bahsedelim? Ne zaman kuruldu? Nasıl ilerledi?
2009 yılında kurulan Yunusemre Rotary Kulübü, dostluk ve hoş görünün sağladığı birliktelikle ilerleyen, dinamik ve genç bir kulübüz. Bu yüzden projelerimizde gençlere büyük önem vermekteyiz. Örnek olarak, Türk Hava Kurumu ile ortak yaptığımız; Havacılık Kampında Üniversite Öğrencilerine Uluslararası geçerliliği bulunan Havacılık ile ilgili eğitimler verildi, birçok öğrencimizin eğitimine burs sağlayarak üniversite öğrencilerinin eğitimlerine destek olundu, eğitim seminerleri ile toplumun farkındalığına katkıda bulunduk.
Yunusemre Rotary Kulübünün bu süreçte neler yaptığından bahsedelim. Eskişehir Yunusemre Rotary Kulübü pandemi sürecini nasıl geçirdi?
Aslında buna pandemi sakinliğinde geçirdik diyerek cevap veremem, röportajın başında da söylediğim gibi biz Rotaryenler bir sorun tespitinde eylemsiz duramayız. Tüm Eskişehir – Bozüyük Rotary Kulüpleri olarak hep birlikte Kızılay ile ortak proje yaparak pandemi sürecinde çok ihtiyaç duyulan 110 ünite kanı rekor katılım ile 2 günde topladık, bu proje kapsamında kan verenlerin çoğu Rotaryen veya yakını idi.
Çok anlamlı ve etkili bir proje olarak, pandemi sürecinde Yunusemre Rotary Kulübünün de önemli katkıları ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine, Eskişehir Rotary Kulüpleri olarak 2 adet solunum cihazı bağışlandı.
Rotary Kulüplerinin bağlı olduğu bölgeler vardır, bizim Eskişehir-Bozüyük olarak bağlı olduğumuz 2430 Bölge olarak Hijyen Paketi projemiz gerçekleşti, biz Yunusemre Rotary Kulübü olarak içerisinde dezenfektan, maske ve hijyen mendilleri olan paketleri Dede Mahallesi Ömer Saraçlar’a ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için teslim ettik, Eskişehir - Bozüyük Kulüplerinin hepsi de ihtiyaç sahiplerini tespit edip gerekli mercilere bu paketleri teslim etti.
Bu dönemde tüm projelerimizi, ortak toplantılarımızı zoom üzerinden sağladık bu yeniliklere açık olduğumuzu ve duruma ayak uydurduğumuzu gösterir, tüm toplantılarımızı zoom üzerinden gerçekleştirdiğimiz halde faydalı projeler geçekleştirdiğimizi düşünüyorum.
Rotary’nin gençler için önemli projelerinden bir tanesi olan RYLA (Rotary Yarının Liderlerini Arıyor) programından bahsedebilir misiniz?
dostum, RYLA yani “Rotary Yarının Liderlerini Arıyor” gerçekten üniversite öğrencilerimizin meslek ve kariyer seçimlerine yön verecek, mesleklerinde ve iş hayatlarında öne çıkmış insanların deneyimlerini öğrencilerle paylaştıkları ve tavsiyelerde bulundukları bizim için çok önemli gençlik projelerinden biri. Çok yakın zamanda şehrimizde pandemi şartlarının gerektirdiği şekilde zoom üzerinden, Anadolu Rotary Kulübümüz gerçekleştirdi bizler de destek olduk. Benim tavsiyem, her üniversite öğrencisi RYLA seminerlerini takip etmeli, iş hayatı için feyz alınacak geçmişler, hatıralar ve tavsiyelerden mahrum kalmamalılar.
“Polio Projesi” yani çocuk felci Rotary’nin en uzun süre mücadele verdiği ve bu mücadeleyi kazanmak üzere olduğu bir projedir.
Rotary, hayatın her alanında kendini gösteriyor. Özellikle de sağlık alanında yaptıkları ve farkındalık yaratan çalışmaları takdirle karşılanıyor. Bunlardan bahsedebilir misiniz?
Tabi, bu soru için öncelikle teşekkür ederim, çünkü Rotary’nin en bilinen ve şimdiye kadar en çok bütçe ayrılmış hizmetinden bahsetme fırsatım olmuş oldu. Daha çok İngilizce karşılığı ile bilinen “Polio Projesi” yani çocuk felci Rotary’nin en uzun süre mücadele verdiği ve birazdan söyleyeceğim rakamlara istinaden bu mücadeleyi kazanmak üzere olduğu bir projedir.
Rotary, çocuk felci ile mücadeleye 1985 yılında başlıyor. Başladığı dönemde yaklaşık 200 ülkede görülen bu hastalık bu güne kadar Rotary’nin sağladığı bir milyar dolar bağış ile yaklaşık iki buçuk milyar çocuğun aşılanmasını gerek fonlamış gerekse bizzat aşılamayı yapmıştır ve sonuç olarak günümüzde sadece Afganistan ve Pakistan’ da yani sadece 2 ülkede görülmektedir. Rotary yeryüzünden Çocuk Felci hastalığı tamamen yok olana kadar bu projesine devam edecektir.
Mart ayında gerçekleşecek Runatoli Maratonunda, onlarca Rotaryen Spina Bfida Hastası çocuklar için koşacak ve şu anda 350.000,00 TL fon sağlandı, bu fon ile bir nebze de olsa çocuklarımıza çare olmaya çalışacağız.
konusunda Rotary’nin o kadar çok çalışması var ki, hangisini anlatsam bilemiyorum ama son olarak her sene Adıyaman Nemrut Rotary Kulübü’nün “Engellilerle Zirvede – Nemrut’ a Tırmanıyoruz” sloganı ile gerçekleştirdiği projeden bahsetmek istiyorum. Geçmiş senelerde Rotaryenler, engelli vatandaşlarımızı Nemrut’un o atmosferini soluyabilmesi için sırtlarında Nemrut Dağı’nın zirvesine taşıyorlardı, tabi bu sene pandemi sebebi ile bunu yapmak mümkün değildi. Bunun yerine engelliler için; 2430 Bölge olarak fon yaratılarak, yaklaşık 24 adet akülü tekerlekli sandalye ihtiyaç sahibine ulaştırıldı. Bu araçların 2 tanesini Eskişehir – Bozüyük Kulüpleri olarak karşılamış olduk.
Eskişehir Yunus Emre Rotary Kulübü’nün şehrimize kazandırdığı çok önemli bir festival var. Tiyatro festivali. Bu festivalden bahsetmezsek olmazdı. ROTİFE, nasıl başladı?
Hüseyin dostum, senin de gösterdiğin üstün çalışmaların ile Yunusemre Rotary Kulübü’nün ilk tiyatro ile proje hizmeti 2017 senesinde başlıyor. 2017 yılında, Eskişehir Yunusemre Rotary Kulübü’nün bir projesi için oyun sahneleyen ve senin büyük emeklerinle kurulan “Sui Generis Tiyatrosu” bizlere bu ilhamı verdi. 2017-2018 döneminde başlayan Tiyatro Festivalimiz pandemi elverdiğince devam etti, yüzlerce üniversite öğrencimizi bir birinden değerli tiyatro oyunu ile ücretsiz buluşturduk. Ayrıca birçok tiyatro sanatçısı ile hayranlarını buluşturma fırsatı bulduk. Bu sene festivali pandemi şartlarına uygun bir halde yapmak için senin de bildiğin gibi çalışmamız devam ediyor, ROTİFE’nin bu sene güzel bir sürprizle devam etmesi için çalışıyoruz. Bu zamana kadar yapılan festivalimiz, tam anlamıyla festival havasında geçti, konvoylar oluşturuldu, tiyatrocular ile şehrimizde yürüyüşler yapıldı, bandolar yürüyüş eskortlarına eşlik etti. Sui Generis oyuncuları, sahne kostümleri ile yürüyüşe renk kattı, tabi bu sene bunlar olamayacak şartlara uyum göstererek ROTİFE’nin devam etmesini sağlayacağımızı düşünüyorum.
Yakın zamanda ünlü tiyatro sanatçısı Volkan Severcan’a “Meslek Hizmetleri Ödülü” nü Yunusemre Rotary Kulübü olarak takdim ettiniz. Bu ödül töreninden bahsedebilir miyiz?
Rotary de her yılın Ocak ayı Meslek Hizmet ayıdır, bu ay içerisinde her Rotary kulübü iş ve mesleğinde başarılı, gençliğe örnek kişilere Meslek Hizmet Ödüllerini takdim eder. Biz de bu sene tiyatroya yıllarca emek vermiş, birçok tiyatro oyunu, film ve dizilerde başarılara imza atmış, tiyatro alanında genç nesillerin yetişebilmesi adına Folkart Akademi’yi kuran ve kariyerleri için yol açan Volkan Severcan’ a Meslek Hizmet Ödülümüzü zoom üzerinden takdim ettik. Kendi izleyicisinin ve birçok Rotaryen’in katıldığı keyifli bir sohbet ortamında, senin profesyonel moderatörlüğünle takdim etmiş olduk.
Biz çok keyif aldık, katılımcılar, izleyenlerin de keyif aldıklarına inanıyorum. Volkan Bey’in naif duruşu ile hoş sohbeti kanımızı ısıttı. Bir süre de olsa pandemi sürecinin sorunlarından ve günlük hayatın koşturmacalarından bizleri uzaklaştırdı. Kendisine tekrar sizin aracılığınız ile de Yunusemre Rotary Kulübü adına teşekkür etmiş olayım.
Keyifli bir söyleşi oldu. Follow Magazin ailesi olarak çok teşekkürler. Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Follow Magazin ailesine ve özellikle şahsına, beni misafir ettiği için ve Rotary’nin kendisini anlatmasına olanak sağladığı için ben teşekkür ederim. Benim için de çok keyifli bir sohbet oldu. 10 yılı aşkın süredir sürdürdüğünüz yayın hayatınızda, başarılarınızın devamını diliyorum.