Eskişehir’in Başarılı Ralli Pilotları " Evren OLCAY ve Yenal KAYA "
Eskişehir’de ve Türkiye’de bizi temsil eden ralli yarışçıları Evren Olcay ve Yenal Kaya ikilisinin, henüz yeni başlamış olmalarına rağmen sözü edilebilir birçok dereceye ve kupaya imza attıkları ve hedeflerine yavaş yavaş fakat sağlam adımlarla ilerleyen hatta önümüzdeki günlerde Eskişehir’de, kendi evimizde bizi temsil edecekleri yarışa hazırlanan bu uyumlu ekibe sorularımızı yönelttik. Onlar da bize rallinin birçok detayını ve kendi gelişim süreçlerini içtenlikle anlattılar. Hangi alan ve sektör olursa olsun başarılı olabilmek adına herkesin kendisi için bir şeyler bulabileceği bir serüven…

Öncelikle iş dünyasının genç ve başarılı iki ismi olarak kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Evren Olcay: 1981 doğumluyum. İlkokul ve lise eğitimimi Eskişehir’de tamamladıktan sonra lisansımı Ankara Çankaya Üniversitesi’nde işletme üzerine, yüksek lisans eğitimimi de İstanbul Maltepe Üniversitesi’nde yönetim ve organizasyon üzerine tamamladım. İş hayatımda uzun yıllar tarım makineleri üzerinde faaliyet gösterdim. Sonrasında eş zamanlı olarak inşaat sektöründe de bulundum, şu anda da devam etmekte. 2019’da yerel yönetimler seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi grubundan, Odunpazarı Belediyesi’nin meclis üyesi ve akabinde de siyasi başkan yardımcısı görevini üstlendim, hala da devam ediyorum.
Yenal Kaya: 1982, Eskişehir doğumluyum. Öğretim hayatım Eskişehir’de geçirdikten sonra üniversiteyi İngiltere’de okudum. Manchester Metropolitan University’de ekonomi bölümünden mezun oldum. Sonraki iş hayatı ve evlilikten sonra kırklı yaşlarımda ralliye başladım. İş hayatımda ise inşaat sektörü daha doğrusu hazır beton sektöründeyim. İlaveten yan ürünler olarak akaryakıt, taşocağı ve madencilik sektöründe bulunmaktayım. Bunlar haricinde de eşimle beraber kurmuş olduğumuz Crocups markası var.
Ralli maceranız nasıl başladı?
Evren Olcay: Benim babamın mesleği otomobil ticaretiydi. Bu yüzden çocukluktan itibaren arabalara merakım çok yüksekti. Doksanlı yılların sonunda Subaru marka arabalar çok rövanştaydı ralli dünyasında. Bizde o dönem Eskişehir’deki satıcılığını yapıyorduk. Esas ralli merakı o zaman başladı ama tabi yıllar birçok başka önceliği ön plana çıkardı ve bizim bu etaplara inmemiz bunu spor olarak yapıyor olmamız 2022 senesine geldi. 2022 yılında Eskişehir rallisinde deneme yapalım dedik, tabi o döneme kadar da ben Yenal’a diyordum; katılalım şu yarışlara diye. 2022 senesinde O’da istedi yarışlara katılmayı. Ve sonuç olarak 2022’de biz Renault takımı ile TOKSport WRT Garajı ile sezonun ortasında yarışmaya başladık. Geçen sezon üç yarışa katıldık, sezonun ortasında başladığımız için şampiyonayı takip eden statüye erişmemiştik. Bu sezon için de dedik ki komple devam edelim, bu sezonu takip edelim ve Ford’u tercih ettik, bu markayla yarışıyoruz ve Castrol Ford Team Türkiye takımında bulunuyoruz.
Şu an da yarışlar devam ediyor, kaçıncı aşamadasınız?
Evren Olcay: Sezon toplam yedi yarıştan oluşuyor, ilk yarış Nisan ayında Bodrum’daydı toprak ralliydi, sezonun ilk rallisi. Bu yarışı kendi kategorimizde ikinci, Kupa Genel Klasmanında da dördüncü olarak bitirdik. Güzel bir sonuçtu, çok zorlu bir yarıştı, yarışa başlayan birçok araç bitiremedi, bitirebilenler de iyi dereceler elde ettiler. İkinci yarış Mayıs ayındaydı, Yeşil Bursa Rallisi. Türkiye’de çok önemli bir yarıştır. Kırk yedincisi düzenlendi. Rallinin Türkiye’de beşiği Bursa’dır. Bursa halkı ralliyi çok sever, çok ciddi bir katılım vardı. Bursa yarışında da genel klasmanda beşinci, kendi klasmanımızda üçüncü olarak bitirdik. Sezon beş yarışla devam edecek şimdi sırada Eskişehir var.
Yenal Kaya: Şu ana kadar beş yarışa katıldık. Geçen sene üç taneye katıldık. Daha çok yeniyiz ama beşte beş gidiyoruz. 2022 yılında katıldığımız her yarışta da bir kupamız, derecemiz oldu.
Hız tutkunluğu ralli öncesinde de var mıydı?
Yenal Kaya: Bende yoktu. Benim çocukluktan arabalara olan merakım standart çocukların bir tık üstüydü. Evren kadar merakım yoktu, bu kadar sektörün, arabaların içinde değildim. Kullanmayı seviyorum ama hiç yarış merakım da yoktu. Bir gün 2022 yılında Eskişehir’de Evren arkadaşım böyle bir teklifte bulundu; deneyelim, görelim olacak mı diye. Ben de neden olmasın dedim, ki bir eğitim almadık. Gerçekten düşe kalka öğreniyoruz.
Evren Olcay: Allah vergisi bir yeteneğimiz varmış. O da ortaya çıkmış oldu. Tabi daha çok yolumuz var. İşin başındayız, bizim önümüzde Türkiye Ralli Şampiyonası var. Daha hızlı araçlar daha hızlı pilotlar daha üst klasmanda yarışıyorlar. Zaman lazım, zamanla o noktalara da geleceğiz.
Hız bir tutku muydu ona gelecek olursak güvenli bir sürüş kapsamında herkes kadar süratli araç kullanıyoruz ama bunun tabi yarışla hiç alakası yok, orası bambaşka bir dünya, sokakta hız yapan insanlarla hiç alakası yok. Ralli sporu bambaşka bir şey, otomobil sporları sürat üzerine kurulu tabi ama strateji daha önemli, sürdürülebilir olması çok önemli. Bir etapta çok hızlı gidersin müthiş bir derece elde edersin ama bir sonraki etabın ikinci virajında yoldan çıkarsın yarış burada sonlanır. Böyle bir durumda var.
Peki bu durum sizlerin performansıyla mı alakalı yoksa araçların performansıyla mı?
Evren Olcay: Araçlar kategori kategori tabi. Her araç birbirinin aynısı değil. O yüzden kendi kategorimizde üçüncü olduk diyoruz, bunlar bize eşdeğer araçlar.
Yenal Kaya: Bursa’da yetmiş yedi araç yarışlara katılıyor. Bizim kategoride dokuz tane araç var. Biz bu dokuz araç içerisinde üçüncü oluyoruz.
2023 yılı için şampiyona hedefiniz nedir?
Evren Olcay: Bu sezon şampiyonayı iyi bir yerde bitirmeyi planlıyoruz. İlk yarışta dördüncü ikinci yarışta beşinci olduk. Ama bu yükselmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Şimdi Eskişehir’de kendi evimizde yapabileceğimiz en iyi dereceyi yapmaya çalışacağız. Kendi evimizde olmanın avantajlarını kullanacağız. Buradaki sonuca göre de sezon tekrar başlayacak gibi görünüyor. İkinci sezonda dört tane toprak ralli var, toprak ralliler çok sürprizli oluyor. Sekizinci etaba kadar birinci giden bir araç bir bakmışsınız ki virajda lastiğini patlatıyor ve yarış orada bitiyor onun için. O yüzden biz şimdilik Eskişehir rallisine odaklandık, kendi evimizde olabilecek en yüksek dereceyi yapacağız.
Yarış öncesi güvenlik önlemleri ve sağlık testlerinden geçiyor musunuz?
Evren Olcay: Her sene Türkiye Otomobil Sporları Federasyonunun vermiş olduğu lisanslarımız yenileniyor. Öncelikle sağlık kontrolünden geçiyoruz. Bu sene çok detaylı bir sağlık kontrolünden geçtik ikimizde. Bu kontrolleri geçtikten sonra yarışabilir hale geliyoruz resmiyette. Bir de fiziki unsurlar var, bunların başında araç geliyor. Araç son derece güvenli ve Dünya Otomobil Sporları Federasyonun belirlemiş olduğu kurallar çerçevesinde araçta bulunması gereken tüm ekipmanlar var. Aracın yangın tesisatından içindeki çelik kafese, cam kıracağının çekicinden, yanmaz özelliği olan kıyafetlerimize kadar... Bizim kendi aldığımız önlemlerde var, kask eldiven gibi… Bunların hepsini sağlayınca ciddi bir güvenlik çıkıyor ortaya.
Yenal Kaya: Tabi çok ciddi kazalarda bile hasar alma ihtimalimiz çok düşük. Çok olağanüstü bir şekilde camdan içeriye bir şey girmediği sürece takla bile atsak bir riski olmuyor.
Sizlerin takip ettiği ünlü ralli yarışçıları kimlerdir?
Evren Olcay: Bizim yarıştığımız takımın patronu Serdar Bostancı var. Türkiye’de bir efsanedir, yıllarca birçok şampiyonluk ve birçok başarı kazandı. Şimdi yeni nesilde Murat Bostancı, sportif manada bize çok destek oluyor. Onu söylemeden geçemeyiz. Bizim neslin bir efsanesi olan İskoç yarışçı Colin McRae vardır. Sonra nesil değişti, en son geçen sene takım arkadaşımız Orhan Avcıoğlu Türkiye Şampiyonu oldu. Ama bugün baktığımızda geçen senenin dünya şampiyonu yirmi bir yaşında Kalle Rovanpera pilot kardeşimizdir. Şu anda da dünyanın bir numarası kendisi, bu sene neler olacak hep birlikte göreceğiz.
Aranızda nasıl bir görev dağılımı var?
Evren Olcay: İşin özü şu; pilot aracı kullanılır, copilot ise yarışı kazanır gerçek bu.
Yenal Kaya: Burada copilotun yani benim görevim yolu okumak. Düz pistlerde ya da yollarda gitmiyoruz, virajlı köy yollarında ilerliyoruz. Benim de bir sonraki virajı Evren’e önceden söylemem gerekiyor ki, pozisyonunu ona göre alabilsin. O pozisyonu doğru bir şekilde alabilirse biz derece yapıyoruz. Benim de ona sağlıklı bir şekilde aktarmam lazım. Yani bir nevi önünü açıyorum Evren’in.
Peki herkes ralli yarışçısı olabilir mi, ne gerekiyor yarışçı olabilmek için?
Evren Olcay: Önce sevgi gerekiyor, bu işi sevmek lazım sevmeden hiçbir şey olmaz. Sonrasında süreklilik lazım ve bu yüzden de yetenek şart, çünkü yetenek yoksa merak edersin bir iki kere yaparsın, birinde lastiği patlatırsın, ikincisinde ağaca çarparsın bunlar sana ekonomik olarak zarar verir ve en sonunda pes edersin.
Ralli ile ilgili uzun vadede hedefleriniz nelerdir?
Yenal Kaya: İlk sene klasman birdeydik, şimdi ikiye geçtik. Bu beşe kadar gidiyor. Biz elimizden geldiğince hedefimiz dört çeker kategorisine varmak. Kendimizi dört çekerler yani asıl gerçek rallide görmek istiyoruz. Böyle bir hedefimiz var.
Evren Olcay: İşin gerçeği futboldan örnek verecek olursak biz şu an üçüncü ligde yarışıyoruz. Seneye ikinci lige bir sonraki sene süper lige çıkabiliriz diye düşünüyoruz. Bir anda olmuyor yavaş yavaş yapacağız. Bir defa bu iş için ciddi bir finans gerekiyor. Bu bütçeyi belli bir noktaya kadar kendi imkanlarımızla karşılayabiliyoruz ama bir süre sonra sponsor çok önemli oluyor. Sponsor bulabilmek içinde kendini kanıtlaman gerekiyor. Bu da yapmış olduğumuz derecelerle kendini gösteriyor.
Yenal Kaya: Takım patronumuz Serdar Bostancı’nın bir lafı vardır. Motor sporlarında her şey parayla alınır, sadece tecrübeyi parayla alamazsın. O yarışarak, mücadele ederek, kilometre harcayarak oluyor. Biz de yavaş ama emin adımlarla ilerliyoruz.
