BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) AMELİYATI NEDİR?
Burun estetiği, tıbbi terimle rinoplasti, burun şeklini düzeltmek ve iyileştirmek için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Burun, karmaşık bir yapıdır; kemik, kıkırdak ve ciltten oluşur. Burun estetiği ameliyatlarında, bu yapıların her birinde olabilecek sorunlar dikkate alınarak tedavi planı oluşturulur.
Op. Dr. Cemile Şenol
Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı
Amacımız, hastanın hem fiziksel görünümünü iyileştirmek hem de varsa nefes alma sorunlarını çözmektir. Bu nedenle, cerrahi müdahale sırasında burun şekli düzeltilirken aynı zamanda iç yapıdaki problemler de ele alınır.
Özellikle burun estetiği ameliyatlarında, hastanın yüzüne uyumlu bir burun elde etmek için dikkatlice çalışırız. Bunun için hastanın yüz yapısıyla uyumlu bir burun şekli belirlemek önemlidir. Ancak sadece estetik kaygılarla değil, aynı zamanda hastanın sağlığını da gözeterek hareket etmekteyiz.
BURUN ESTETİĞİ HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?
Burun estetiği ameliyatının gerçekleştirilmesinin çeşitli nedenleri olabilir. Öncelikle, estetik kaygılar ön planda olabilir. Örneğin, bir kişi kemerli bir buruna sahipse, burun ucu sarkıklığı yaşıyorsa veya burun genişliği yüz hatlarına uygun değilse, bu durumlar kişinin estetik görünümünü etkileyebilir ve bu gibi durumlar için burun estetiği ameliyatı gerekebilir. Estetik ameliyatlar, hastanın yüz hatlarına daha uygun bir burun şekli elde etmek için yapılır.
Ayrıca, burun estetiği ameliyatı işlevsel sorunları düzeltmek için de yapılabilir. Burun septumu eğriliği, burun tıkanıklığı ve solunum problemleri gibi işlevsel sorunlar, hastanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür durumlarda, burun estetiği ameliyatı ile bu işlevsel sorunlar giderilmeye çalışılır.
Sonuç olarak, burun estetiği ameliyatının pek çok nedeni olabilir ve her hasta için özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturulmalıdır. Bu ameliyatlar hem estetik kaygıları gidermeyi hem de işlevsel sorunları düzeltmeyi hedefler.
BURUN ESTETİĞİ NASIL YAPILIR?
Burun estetiğinde süreç alanında uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilecek ilk muayene ile başlar. Bu muayene sırasında, hastanın şikayetleri ve istekleri dinlenir, görsel değişiklikler üzerine tartışılır ve bunların kişinin burun veya yüz yapısına uygun olup olmadığı değerlendirilir. Ayrıca, detaylı bir muayene ile burun yapısında rinoplasti operasyonuna engel olabilecek herhangi bir sorunun varlığı tespit edilir. Bu süreçte, hastanın genel sağlık durumu da değerlendirilir ve cerrahi operasyona engel olabilecek durumlar araştırılır, gerekli testler yapılır. Ameliyat öncesi detaylı fotoğraf çekimi ile yüz ve burun değerlendirilir ve burunun yüz ile uyumlu bir şekilde planlanması yapılır. Bazı durumlarda bilgisayar programları kullanılarak fikir verilebilir, ancak net sonucu göstermezler. Bu nedenle, doktor ve hastanın iletişimi çok önemlidir ve hastanın beklentilerini doğru bir şekilde ifade etmesi beklenir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir. Önceden yapılan kan tahlilleri ve anestezi doktorunun muayenesi ile anestezi almanızda sakınca olup olmadığı belirlenir. Ameliyat süresi kişiye göre değişmekle birlikte genellikle 3-4 saat arasındadır.
Açık veya kapalı teknikler kullanılarak ameliyat gerçekleştirilebilir. Açık burun ameliyatı sırasında burun delikleri arasında bir kesi yapılır ve bu sayede burun ucu ve burun sırtı görünür hale gelir. Kapalı burun ameliyatı sırasında ise burun delikleri içerisinden girilir ve alt ve üst kıkırdaklar arasında kesi uygulanır. Hangi ameliyat tekniğinin kullanılacağı, hastanın burun yapısına ve ihtiyaçlarına bağlı olarak doktor tarafından belirlenir.
BURUN ESTETİĞİ SONRASI SÜREÇ NASILDIR?
Burun ameliyatından sonra bir gece hastanede kalınır. Ertesi gün sizi taburcu ediyoruz ve ameliyat sonrası dikkat edilmesi gerekenleri detaylıca anlatıyoruz. Ameliyattan sonra burun içinde hava kanalları olan silikon tamponlarınız ve burun sırtında plastik alçınız olur. Ameliyattan 3 gün sonra klinikte pansuman için randevunuz oluşturulur. Dikiş ve tamponlarınız ise yine ameliyattan 7-10 gün sonra klinikte alınır. Rinoplasti operasyonu sonrasında burun şeklinin ve burunda gerçekleştirilen tedavi uygulamalarının başarılı olabilmesi için ameliyat bölgesinin korunması büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla burun şeklini olumsuz etkileyecek herhangi bir travmadan kaçınılması gerekir. Travmaların haricinde bir süre boyunca gözlük kullanmamak, yan yatmamak veya burun bölgesine baskı uygulamamak son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında özellikle ilk iki üç gün boyunca yeterli şekilde istirahat etmek, bir hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Ayrıca hekim tarafından reçetelendirilmiş ilaçlar var ise bunlar da düzenli olarak kullanılmalıdır. Verilen kontrol muayeneleri aksatılmamalı, pansuman önerisi var ise bunların düzenli olarak yapılmalı veya bir sağlık profesyoneline yaptırılmalıdır.
REVİZYON BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI NEDİR?
Estetik burun ameliyatları sonrasında burunda oluşabilen eğilme, asimetri gibi anatomik problemler, burun tıkanıklığı gibi fonksiyonel sorunlar ya da oluşan görsel sonucun arzu edilen şekilde olmaması gibi durumlarda yapılan ikinci ya da daha fazla sayıdaki cerrahi müdahaleler “revizyon” olarak adlandırılmaktadır.
REVİZYON BURUN ESTETİĞİNE NEDEN GEREK DUYULUR?
Revizyon ameliyatına ihtiyaç duyulan durumlar, ilk burun estetiği ameliyatından kaynaklanan problemler veya istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasıyla ilgilidir.
Estetik Sonuçların Memnun Edici Olmaması: İlk burun estetiği ameliyatı sonrasında, hastalar bazen istedikleri estetik sonuçları elde edemeyebilir. Burun şekli, burun ucu, burun sırtı, burun kanatları veya burun profili gibi unsurların istenilen şekilde düzeltilmemesi revizyon ameliyatına neden olabilir.
Fonksiyonel Sorunlar: İlk ameliyat sonrasında burun fonksiyonlarında sorunlar ortaya çıkabilir. Bunlar arasında solunum güçlüğü, burun tıkanıklığı, burun salgılarının normalden fazla olması veya havayollarında daralma gibi problemler yer alır. Burun revizyon ameliyatı, bu fonksiyonel sorunları düzeltmek için yapılabilir.
Komplikasyonlar: İlk ameliyat sırasında veya sonrasında komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bunlar enfeksiyon, kanama, yara iyileşmesinde sorunlar, doku kaybı veya burun şeklinde bozulma gibi sorunları içerebilir. Revizyon ameliyatı, bu komplikasyonların düzeltilmesi veya iyileştirilmesi için yapılabilir.
İstenmeyen Yan Etkiler: İlk ameliyat sonrasında bazı istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilir. Bunlar burun şeklinde asimetri, burun ucunda sertlik, burun sırtında çökme, burun derisinde kalınlaşma veya doku altında kabarıklık gibi durumları içerebilir. Revizyon ameliyatı, bu yan etkileri düzeltmek veya azaltmak için gerçekleştirilebilir.
REVİZYON RİNOPLASTİ NASIL YAPILIR?
Burunun genel yapısını yeniden oluşturmak için kıkırdak dokuya ihtiyaç vardır. Burnun görünüşünü ve işlevini değiştirmenin tek yolu, burun kıkırdaklarının şeklini ve birbirleriyle olan ilişkilerini değiştirmek ve ardından cildin bu kıkırdak çatı üzerine yeniden oturmasını sağlamaktır. Revizyon rinoplasti, daha önceki cerrahide kıkırdaklar aşırı alınmış veya kalan kıkırdaklar burunun yeniden restorasyonuna olanak sağlamıyor ise kulak veya kaburga gibi vücudun diğer kısımlarından kıkırdak alınmasını gerektirebilir.