Gündelik sorunlara karşı psikolojik dayanıklılığınızı artıracak öneriler

Psikolojik dayanıklılığın bir kişilik özelliği değil geliştirip, güçlendirebileceğimiz bir hayat becerisi olduğuna dikkat çeken ve bu beceriyi geliştirmek için önerilerde bulunan Klinik Psikolog Beste Çokaygil, “Sorunları küçük parçalara bölün ve adım adım çözmeye odaklanın. Esnek olun. Olumlu düşünün” dedi. Acıbadem Eskişehir Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Beste Çokaygil günlük hayatta herkesin bireysel ve toplumsal olarak farklı endişe ve stres kaynaklarına maruz kaldığından bahsederek “Kayıplar, doğal afetler, finansal problemler, aile problemleri, iş ve diğer alanlardaki zorluklara verdiğimiz tepki ve yanıtlar birbirinden çok farklı oluyor. Bazılarımız kaçınılmaz olan bu güçlükler karşısında daha kolay umutsuzluğa kapılırken bazılarımız ise bu güçlüklerle savaşarak daha mücadeleci oluyoruz” diye konuştu. 

SAĞLIK & SPOR 30.03.2024, 15:31 30.03.2024, 15:37 Muhabir
Gündelik sorunlara karşı psikolojik dayanıklılığınızı  artıracak öneriler

Psikolojik dayanıklılığın, zorluklar, stres ve travmalar karşısında bireyin sağlıklı bir şekilde başa çıkma yeteneği anlamına geldiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Çokaygil bu kavramın, kişinin yaşadığı olumsuz olaylara direnç gösterme, bu olaylardan öğrenme, büyüme ve gelişme kapasitesini içerdiğini ifade etti. Psikolojik dayanıklılığı yüksek olan kişilerin, stresli problemlerle daha az karşılaştıklarını değil, deneyimledikleri zorlu problemin aynı zamanda onları güçlü tuttuğunu; problemleri felaketleştirmek yerine olumlu düşüncelere yoğunlaştıklarını sözlerine ekledi. 

Kişinin duygusal, zihinsel ve sosyal olarak dengeli bir şekilde ayakta kalabilme becerisinin önemine işaret eden Psikolog Çokaygil “Erken yaşta anne-baba kaybı, bağlanma problemleri, çatışmalı bir ailede büyümek, alkol ve madde kullanımı, şiddete maruz kalma, vb. faktörler psikolojik dayanıklılık gelişimi için risk faktörüyken, zekâ, akademik başarı, yaşanılan çevre, mizah, yetenek ve hobiler, öz yeterlilik, umut ve kişisel gelişim çabası ise maruz kaldığımız stres karşısında koruyucu faktörlerdir” dedi. 

“Dayanıklılığınızı bu önerilerle geliştirin”

Psikolojik dayanıklılığın bir kişilik özelliği değil tüm hayatımız boyunca geliştirip, güçlendirmek üzere çabalayabileceğimiz bir beceri olduğunu vurgulayan Psikolog Çokaygil bu becerileri geliştirmek için bazı öneriler sıraladı. 

1- Olumlu düşünün

Olaylara olumlu bir perspektiften bakmak çok önemli. Kendinizi olumlu bir şekilde ifade eden içsel konuşmaları benimseyin. Problemlere odaklanmak yerine çözüm odaklı düşünün. Geçmiş başarılarınızı hatırlayarak kendinize güveninizi arttırın.

2- Sosyal bağlantıları geliştirin

Herkes sorunlar yaşarken sevdiklerinden güç almaya gereksinim duyar ve eleştirilmeden dinlenmek ister. Kişi,kendini iyi hissettiren insanlar ve aile üyelerine daha fazla vakit ayırmaya özen göstererek, zorlukları paylaşma ve destek alma yeteneğinin geliştirebilir; güçlü sosyal bağlar, duygusal destek sağlayarak psikolojik dayanıklılığını arttırabilir.

3- Stresle başa çıkma becerilerinizi geliştirin

Uzman Klinik Psikolog Beste Çokaygil, sorunları küçük parçalara bölmek ve adım adım çözmeye odaklanmanın, stresle daha etkili bir şekilde başa çıkmaya yardımcı olacağını; problemleri çözerken esnek bir düşünce yapısı geliştirmek gerektiğini ifade etti. 

4- Kişisel gelişime yatırım yapın

Yeni beceriler öğrenmek, hobiler edinmek ve kendini geliştirmek, yaşama anlam katarak psikolojik dayanıklılığı arttırır; bu vesileyle kişisel gelişim kitapları, seminer veya kurslara katılarak kişi kendisini sürekli olarak geliştirebilir.

5- Sağlıklı yaşayın

Psikolog Çokaygil sağlıklı yaşamın önemine işaret ederek “Sağlıklı ve düzenli beslenmeyi alışkanlık haline getirerek zihninizi ve bedeninizi güçlü tutabilirsiniz. Düzenli egzersiz yapmak vücuttaki gerilimi azaltmaya ve kaygının fiziksel belirtileriyle savaşmaya yardımcı olur. İyi bir uyku zihinsel ve fiziksel olarak sağlık problemlerinin önlenmesini sağlayarak psikolojik dayanıklılığı arttırabilir.” diye konuştu.

6- Meditasyon yapın

Düzenli meditasyon ve mindfullness (farkındalık)egzersizleri, zihinsel farkındalığı arttırarak,stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Bunun için günlük meditasyon uygulamaları, nefes teknikleri ve yoga gibi aktiviteleri yapabilirsiniz. 

7- Günlük tutun

Günlük tutmak, duygusal refahı anlamanıza ve üzerinde çalışmanıza yardımcı olur. Duygularınızı ifade etmek ve yaşanan deneyimleri anlamlandırmak için günlük tutabilirsiniz. 

8- Zorlukları kabul edin

Yaşadığımız zorluklar karşısında kendimizi koruma içgüdüsü ile olaylardan kaçınarak gerçeği kabullenmekte güçlük çekebiliriz. Bunun yerine, her zorluğun kişisel büyüme ve güçlenme fırsatı olarak görebilmeli, gerçekle yüzleşerek bu deneyimlerden öğretiler çıkarabilirsiniz. 

9- Esnek olun

Değişimlere açık olarak esnek bir düşünce yapısı geliştirmek çok önemlidir. Planlarda esneklik sağlamanız, beklenmedik durumlarla daha kolay başa çıkabilmenizi sağlayacaktır. 

Yorumlar (0)
Ayın Anketi Tümü
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
Yeni Yıl'da Hangi Kararları Alıyorsun?
10
açık