Sıcak gülümsemesi ile motive eden bir diyetisyen: Tilbe Akın Özkaya
N'Güzel Health & Beauty Lounge, Eskişehir’de hem sağlık hem güzellik alanında yeni bir soluk olurken, N’Güzel’in güzel ve başarılı Beslenme Uzmanı Tilbe Akın Özkaya ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Kişisel sorularımızdan, beslenme ile ilgili merak ettiğimiz her şeyi yanıtlayan Özkaya, sıcak gülümsemesi ve pozitif enerjisiyle kendine hayran bırakıyor. Danışanları için bilgi ve yeteneklerini kullanan başarılı beslenme uzmanı, kendini her anlamda geliştirmeye de devam ediyor.
İlk olarak sizi tanıyabilir miyiz, kendinizden kısaca bahseder misiniz?
Merhaba, 1993 Adana doğumluyum. İlköğretim, ortaokul ve lise öğrenimimi Adana’da tamamladım. Daha sonrasında Marmara Üniversitesi “Beslenme ve Diyetetik” bölümünden 2016 yılında mezun oldum. Yaklaşık 3 sene Adana’ da özel bir tıp merkezinde çalıştıktan sonra Eskişehir’ e yerleştim. N’güzel Health and Beauty Lounge bünyesinde mesleğime devam ediyorum.
Empati kurma kabiliyetiniz, samimiyetiniz ve anlayışınız, aynı zamanda bilimsel gelişmelere olan ilginiz ve takibiniz bu mesleği daha da iyi yapmanızı sağlıyor.
Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz, bu mesleği seçme faktörleriniz neler oldu?
Üniversite sınavlarına hazırlanırken aklımda hep sağlık çalışanı olmak vardı. Kilolu bir çocukluk ve ergenlik geçirmiş biri olarak sağlıklı beslenme üzerine lisansımı yapmak istedim. Hatta üniversitenin ilk yıllarında kilo verdirmeye kendimden başladım. Benim için insanların hayatlarına dokunmak, mutluluklarının ve sağlıklı olmalarının bir parçası olmak bu mesleği seçmemdeki en önemli kriterdi. Empati kurma kabiliyetiniz, samimiyetiniz ve anlayışınız, aynı zamanda bilimsel gelişmelere olan ilginiz ve takibiniz bu mesleği daha da iyi yapmanızı sağlıyor. Bilgi ve donanım olarak her zaman diri ve yeterli kalmak için çok çalışıyorum ve çalışmaya devam edeceğim.
İnternetteki zayıflama kürleri ve diyetler hakkında ne düşünüyorsunuz? Profesyonel bir destek almadan zayıflanabilir mi?
İnternetteki bilgilerin doktorların ve bizlerin yerini almaya başladığını görmek oldukça üzücü. Günümüzde herhangi bir nedenden dolayı sorun yaşayan hastalarımız ilk olarak işin uzmanına danışmak yerine internetten kendi araştırmaları ile çözüm bulmaya yönelmiş durumda. Sağlıklı beslenmek kişinin parmak izi gibidir. Herkese genellenebilecek bir diyet listesi veya zayıflama kürü olması mümkün değil. Bu sebeple danışanlarımızın internette gördüğü her listeyi sağlıklıymış gibi benimseyip uygulamasını doğru bulmuyorum. Bir beslenme profesyoneli kişinin yaşına, eşlik eden hastalıklarına, kullandığı ilaçlara, yaşam tarzına uygun ona özel bir beslenme programı hazırlamalı aynı zamanda düzenli fiziksel aktivite ile bu program desteklenmelidir.
Sağlıklı beslenmek kişinin parmak izi gibidir.
Genellikle kilo vermek amaçlı diyetisyene gidildiği düşünülür, kilo almak için gelenler var mı, bu konuda yanlış bilinenlerden bahseder misiniz?
Beslenme danışmanlığı yapan biz diyetisyenler için bize estetik kaygıyla başvuranlara sadece fazla kilolarını vermede yardımcı oluyormuşuz gibi bir algı var. Bunun sebebi bence aktif kullandığımız sosyal medya ve günümüz popüler kültür anlayışı. Bu bakış açıcı doğru bilinen yanlışlarımızdan. Bizler özünde meslek grubu olarak çeşitli sağlık problemleri sebebi ile yeterli ve dengeli beslenemeyen bireye yardımcı olmak ve onu doğru besleyerek sağlığına kavuşturmak için varız. Bu nedenle tabii ki kilo alma için de bize başvuran danışanlarımız var. Aynı zamanda diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, kanser, gastrointestinal sistem hastalıkları gibi hastalıklara sahip veya gebe- emziren danışanlarımıza da şifa olmaya çalışıyoruz. Ben bir beslenme profesyoneli olarak danışanımın sağlığına bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşmanın daha tedavi edici olduğunu düşünüyorum. Bu konuları seanslarımızda danışanlarımla da detaylı olarak konuşuyoruz.
Ben bir beslenme profesyoneli olarak danışanımın sağlığına bütüncül bir bakış açısı ile yaklaşmanın daha tedavi edici olduğunu düşünüyorum.
Pandemi dönemindeyiz ve sağlıklı beslenmenin önemi arttı. Güçlü bir bağışıklık için neler yapmalıyız?
Pandemi bütün dengelerimizi alt üst etmiş durumda. Bu sürecin psikolojik sonuçları hepimiz için zorlayıcı oldu. Pandemi dönemindeki danışanlarımın çoğu ile evde geçen uzun karantina günlerinde yemek yemeden yapamadıklarına dair konuşmalar yapıyoruz. Sağlıklı bir bağışıklık için yeterli ve dengeli beslenerek, vitamin- mineral alımını arttırmak, immün sistemi desteklemek temel amacımızken bir bakmışız ki kek pişirip yemişiz. Bu nedenle duygusal yeme ile fizyolojik yeme periyodlarımızı ayırt etmemiz pandemide sağlıklı beslenme adına oldukça önemli. İmmün sistemini desteklemek noktasında yapmamız gerekenlerin başında; fazla rafine şeker, tuz ve karbonhidrattan kaçınmak ilk sırayı alabilir. Bunun yanında günde 3-5 porsiyon taze sebze ve meyve tüketimi ihmal edilmemeli. Yeterli su tüketimi, düzenli uyku ve fiziksel aktivite de pandemi koşullarında en iyi korumayı sağlayacaktır. Aynı zamanda d vitamini, omega-3 ve beta-glukan takviyeleri de vücudunuzun direncini arttıracaktır. Bu dönemde kilo verme adına yapılacak yanlış beslenme modelleri immün sistemimizi zayıflatabilir. Kalori kısıtlaması yüksek, besin örüntüsü zayıf diyetlerden uzak durmalıyız.
Pandemiyle mücadele ettiğimiz bu günlerde hem kişisel hem iş olarak ne tür önlemler alıyorsunuz?
Pandemi döneminde kolonya ve dezenfektan her şeyimiz oldu. Ellerimizi yıkamadan duramıyoruz. Neyse ki artık marketten aldıklarımı yıkamıyorum. Sağlık otoritelerinin de dediği gibi maske ve mesafe aslında kişisel olarak aldığım tek önlem diyebilirim. Danışanlarımla görüşmemizi yaparken çift maske takmaya ayrıca özen gösteriyorum. Her danışanımdan sonra hem kendi sağlığım hem de danışanımın sağlığı içi odamı havalandırıyorum. Merkezimize girişlerde HES kodu onaylatma zorunluluğumuz zaten mevcut ve randevularımızı oluştururken bekleme odasındaki kişi sayısını da gözetiyoruz.
İş yaşamı dışında nasıl birisiniz? Yapmayı sevdiğiniz hobileriniz var mı?
Aslında ben her zaman olduğum gibiyim. Ufak şeylerle mutlu olan bir yapım var. Bir şeyleri organize etmeyi, planlamayı çok severim. Kaliteli yemek yapmak ve yemek vazgeçilmezim diyebilirim. Buna Adanalı olmamın katkısı büyük tabi. İş dışındaki zamanlarda kendimle, ailemle ve eşimle vakit geçirmeyi çok seviyorum. Pandemide ailemi görüntülü konuşmalarla görsem de bu zamanlar benim için oldukça kıymetli. İşim hayatımın büyük çoğunluğunu kaplıyor. Zevklerim, hobilerim mesleğim çevresinde gelişti diyebilirim. Haftada üç gün mutlaka bedensel farkındalık ile ilgili çalışırım. Yoga, pilates, meditasyon ve nefes egzersizleri yapıyorum. Aynı zamanda dans hayatımın vazgeçilmez bir parçası. 4 senedir aktif olarak Arjantin tango ile ilgiliyim. Tabii ki pandemi sebebiyle dans edemez oldum. Evde bireysel çalışmalarıma devam ediyorum. Ayrıca karantina günlerinde suluboyaya merak saldım. Yeni şeyler denemekten vazgeçmemek lazım.
Okurlarımıza tavsiyem: Sağlıklı beslenin, uyku periyodlarını düzenleyin, bol su için ve hareket etmeyi unutmayın.
Sağlıklı beslenmek isteyen okurlarımıza ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Sağlığı, ‘kişinin bedenen ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halinde olması’ olarak tanımlıyoruz. Sağlıklı beslenme sürecine sadece istediğimiz kiloya inmemizi sağlayan belirli bir dönem olarak bakmamalıyız. Çünkü her zaman dediğim gibi fazla kiloyu vermek işin en kolay kısmıdır. Zor olan bu dönemde kazandığımız alışkanlıkları tüm hayatımız boyunca sürdürebilmektir. Elbette ki her zaman dikkat edemesek de dengelemeyi ve sağlıklı kalmayı öğrenmeliyiz. Bedenimizin fizyolojik ihtiyaçlarını gözetirken ruhumuzu da beslemeyi unutmamalıyız. Sağlıklı beslenmek bir süreç değil, bir yaşam tarzıdır. Kendi en iyinizi bulmak yolunda atacağınız her bir adım sizi daha ileriye taşır. Okurlarımıza tavsiyem: Sağlıklı beslenin, uyku periyodlarını düzenleyin, bol su için ve hareket etmeyi unutmayın.